Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így kezeld az aranyered terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 5. | Frissítve: 2019. július 12.

Forrás: babaszoba.hu

Az aranyér nem ritka terhesség alatt, és bizony nagyon kellemetlen tud lenni. Adunk néhány jó tanácsot, amivel picit jobbak lehetnek a hétköznapok.

Az aranyér mára igazi népbetegséggé vált, egyes statisztikák szerint Magyarországon, élete során legalább egyszer majdnem mindenkinél jelentkezik. Terhesség alatt ráadásul különösen gyakori.
Az aranyér a végbélnyílás közelében elhelyezkedő, nyálkahártyával fedett érgomolyag, melynek szerepe van a szabályos végbélműködésben és széklettartásban.
Ha valamilyen okból az érgomolyagot rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érgomolyag a végbélcsatornából előesik, begyullad, fáj, vérzik, vagyis kialakul az aranyérbetegség. A probléma kialakulásban - a kötőszövetek örökletes gyengesége mellett - szerepet játszhat a fokozott hasüregi nyomás: ez székrekedésnél, nehéz, fizikai munkánál, sportban a súlyemelőknél, és terhesség alatt, a megnövekedett méh terhe miatt jöhet létre.
Létezik azonban pár módszer, amivel enyhíthetjük a tüneteket.
Üljünk meleg vízbe - Engedjünk a kádba melegvizet és merüljünk el benne pár percig, naponta többször is!
Kerüljük az egy helyben, sokáig tartó ülést - Az ülés nyomást helyez az ánusz és rektum vénáira, ezért célszerű a folyamatos ülést időközönként megszakítani. Amikor csak lehetőségünk adódik, álljunk fel, vagy próbáljunk oldalra feküdni.
Használjunk valamilyen gyógykészítményt - Számos, kifejezetten erre a problémára megoldást nyújtó készítmény érhető már el, keressük bátran orvosunkat és kérjük ki tanácsát!
Ne felejtsük, hogy a székrekedés is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, leginkább a terhesség idején. Hogy ezt megelőzhessük:
- Vigyünk be megfelelő mennyiségű rostot az étrendünkbe
- Igyunk sok vizet és folyadékot
- Iktassunk be valamilyen testmozgást a napi rutinunkba
- Szükség esetén forduljunk szakemberhez
Kapcsolódó cikkeink terhességi aranyér témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák