Terhesség

Így kezeld az aranyered terhesség alatt

Az aranyér nem ritka terhesség alatt, és bizony nagyon kellemetlen tud lenni. Adunk néhány jó tanácsot, amivel picit jobbak lehetnek a hétköznapok.
2016. Május 05.

Az aranyér mára igazi népbetegséggé vált, egyes statisztikák szerint Magyarországon, élete során legalább egyszer majdnem mindenkinél jelentkezik. Terhesség alatt ráadásul különösen gyakori.

Az aranyér a végbélnyílás közelében elhelyezkedő, nyálkahártyával fedett érgomolyag, melynek szerepe van a szabályos végbélműködésben és széklettartásban.

Ha valamilyen okból az érgomolyagot rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érgomolyag a végbélcsatornából előesik, begyullad, fáj, vérzik, vagyis kialakul az aranyérbetegség. A probléma kialakulásban – a kötőszövetek örökletes gyengesége mellett – szerepet játszhat a fokozott hasüregi nyomás: ez székrekedésnél, nehéz, fizikai munkánál, sportban a súlyemelőknél, és terhesség alatt, a megnövekedett méh terhe miatt jöhet létre.

Létezik azonban pár módszer, amivel enyhíthetjük a tüneteket.

Üljünk meleg vízbe – Engedjünk a kádba melegvizet és merüljünk el benne pár percig, naponta többször is!

Kerüljük az egy helyben, sokáig tartó ülést – Az ülés nyomást helyez az ánusz és rektum vénáira, ezért célszerű a folyamatos ülést időközönként megszakítani. Amikor csak lehetőségünk adódik, álljunk fel, vagy próbáljunk oldalra feküdni.

Használjunk valamilyen gyógykészítményt – Számos, kifejezetten erre a problémára megoldást nyújtó készítmény érhető már el, keressük bátran orvosunkat és kérjük ki tanácsát!

Ne felejtsük, hogy a székrekedés is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, leginkább a terhesség idején. Hogy ezt megelőzhessük:

– Vigyünk be megfelelő mennyiségű rostot az étrendünkbe

– Igyunk sok vizet és folyadékot

– Iktassunk be valamilyen testmozgást a napi rutinunkba

– Szükség esetén forduljunk szakemberhez

Kapcsolódó cikkeink terhességi aranyér témában: