Terhesség

Így kezeld a terhesség alatti stresszt

Ha csak időnként stresszelsz valamin, az nem valószínű, hogy árt a magzatnak. Mindenki stresszel időnként, ez kikerülhetetlen. Ha azonban tartós a stressz, akkor érdemes lépéseket tenned, hogy enyhítsd.
2020. Március 25.
Így kezeld a terhesség alatti stresszt (fotó: Getty Images)

Az extrém, elhúzódó stressz nincs jó hatással a magzatra: koraszülést okozhat és növelheti az alacsony születési súly kockázatát. Ha mindennapos stresszhatások érnek, érdemes tenni ellenük, hogy élvezhesd a várandósságot. Ezeket a lépéseket ajánlja a babycentre. co.uk cikke.

Összpontosíts a babára

Ne az elvárásokkal foglalkozz, pihenj, amennyit csak tudsz. A 23.héttől a magzat hallja az anya hangját, énekelj, beszélj hozzá, kapcsolódj.

Pihenés és alvás

Valószínűleg a tested jelzi, ha kimerült vagy. Hallgass rá: tarts szünetet, feküdj le korábban. Pihenj, amennyit csak tudsz. Ha már van gyereked, akkor ez nyilván nem olyan egyszerű, de meg kell próbálnod nem a házi munkával foglalkoznod, hanem magaddal. Amikor a nagyobb gyereked délután alszik, aludj te is.

Beszélj róla

Ha aggódsz a baba jóléte miatt, vagy személyes problémád van, akkor mindig fordulj a bábádhoz, szülésznődhöz, védőnőhöz, orvosodhoz bizalommal. Ne félj a valódi érzéseidtől, ha őszinte vagy, valószínűbb, hogy megkapod a szükséges támogatást. Ne szenvedj csendben.Beszélgess a partnereddel is. Előfordulhat, hogy ő is aggódik. A dolgok átbeszélésétől mindketten jobban érzitek majd magatokat.Találkozz más kismamákkal vagy anyákkal, valószínű, hogy lesznek közöttük olyanok, akiknek hasonló érzéseik, problémáik vannak.

Táplálkozz megfelelően

A megfelelő étkezés jót tesz az agynak, a testnek és a magzatnak is. Ügyelj arra, hogy rendszeresen étkezz, hogy a vércukorszinted ne csökkenjen, mert ez fáradtságot és ingerlékenységet okozhat. Ez nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy hangzik: ha valaki nincs jól érzelmileg, vagy ha rosszullétek gyötrik a terhessége alatt, akkor nem könnyű kiegyensúlyozottan enni. De minden kis lépés számít.A hangulatot azonban nem csupán a megfelelő táplálkozás, hanem a folyadékfogyasztás is befolyásolja: a kevés folyadékbevitel ingerlékenyebbé tesz bárkit.

Mozogj, de csak szelíden

A mozgás endorfint szabadít fel, és teljesen biztonságos terhesen is valamilyen szelídebb testmozgás. Az úszás például nagyon jó terhesen is, nem terheli meg az ízületeket. A terhes jóga szintén ajánlott, tonizál, tudatos légzéshez segít, relaxál és a meditációt is elsajátíthatjuk. Mindez hozzájárul az érzelmi jólétünkhöz.Próbáljuk a mozgást a mindennapi rutin részévé tenni. Sétáljunk mindennap, ha csak 10 percet, már az is jó.

Készülj fel a szülésre

Legyünk felkészültek, tudjunk meg minél többet a szülésről. A jólinformáltság, a tudás magabiztossá tesz, kiszámíthatóbbá válhat a folyamat, ha tudjuk és felkészülünk arra, hogy mi fog következni.Megismerhetjük a saját szükségleteinket, készíthetünk szülési tervet, amit osszunk meg a szaksegítségünkkel. Beszéljük át a szülésznővel/orvosunkkal/bábánkkal a terveinket és kérdezzünk, kérdezzünk, amennyit csak szükségesnek tartunk.Nézzük meg, hol fogunk szülni. Ha szorongunk bármi miatt, azt is beszéljük át. A válaszokból is sok minden kiderül: jó helyen vagyunk-e, tiszteletben tartják-e a kéréseinket, megnyugtató információkat kapunk-e.

Birkózz meg az ingázással

Ez az egyik legnehezebb: ha túl sokat kell utazni a munkahelyünkre, csúcsidőben, ingáznunk kell, bizony ez mind stresszforrás lehet. Próbáljunk meg beszélni erről a munkáltatónkkal.

Ne aggódj az anyagiak miatt

A szorongás és stresszelés helyett, próbáljunk észszerű döntéseket hozni. Ha amiatt aggódunk, hogy milyen sok pénzbe kerül a babavárás, akkor beszéljünk a barátainkkal, ismerőseinkkel, családtagjainkkal, ki tudna kölcsönadni babaruhát, felszereléseket. Vegyünk használt baba kellékeket, ruhákat. Valószínűleg egy sor olyan dolog van, ami felesleges vagy csak néhány hónapig fogjátok használni, ezeket nem kell drágán beszerezni, jó lesz használtan is.

Próbálj ki egyéb lehetőségeket

Ilyen lehet a kismama masszázs, ami határozottan csökkenti a stresszt. Vannak bizonyítékok arra is, hogy az aromaterápia segít csökkenteni a szorongást. Szakemberhez érdemes fordulni, hogy megtudjuk mely olajok biztonságosak várandósan.

Gyakorold a tudatosságot

A tudatosság segít abban, hogy kapcsolatban legyünk a körülvevő világgal, a pillanattal, hogy a jelenben tudjunk lenni. Ez segít kikapcsolni a negatív gondolatokat. Teljes figyelemmel forduljunk az élet apró pillanatai, örömei felé, mint például, hogy rugdos a babánk.Próbáljuk észrevenni a körülöttünk lévő látnivalókat, szépségéket, hangokat, illatokat. Próbáljuk észrevenni a napi rutin közben az újdonságokat is, válasszunk másik útvonalat, üljünk máshova a buszon, stb.Tudatosan figyeljünk a gondolatainkra, az érzéseinkre, figyeljünk arra, hogy észreveszünk-e valamilyen visszatérő mintázatot. Fókuszáljunk a légzésünkre is közben.

Kényeztesd magad

Minden létező formában: nevess sokat, találkozz a barátaiddal, nézz meg egy jó filmet, olvass valami jót.Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, mert nem tudsz kikeveredni a szorongásból, depressziósnak érzed magad, akkor beszélj a szülésznőddel, orvosoddal. Keress fel egy terapeutát.