Terhesség

Így készülj fel a szülésre

Nemcsak a tested készül a szülésre (köszönöm, Braxton Hicks-féle összehúzódások!), hanem az elméd is.
2021. Szeptember 20.
Így készülj fel a szülésre (fotó: Getty Images)

Mégis, a vajúdás kilátása nyomasztónak tűnhet, különösen, ha ez az első baba, bár még a tapasztalt szülők is szembesülhetnek ellentmondásos érzések áradatával. A fájdalom, a fáradtság, a segítségkeresés és az aggodalmak, hogy vajon eleget tanultál-e a folyamatról, nyomasztóan hathatnak rád.

Hogy készülj tehát fel a szülésre? Íme, néhány tipp a whattoexpect.com-tól.

Vegyél részt szülésfelkészítő tanfolyamon

A legfontosabb dolog, amit a leendő szülők tehetnek a vajúdásra és a szülésre való felkészülés érdekében, hogy részt vesznek egy szülésfelkészítő tanfolyamon. A választék széles és változatos, a legtöbb tanfolyam kiterjed a relaxációs technikákra, a légzésre, a különböző vajúdási pozíciókra, a fájdalomcsillapítási lehetőségekre és néhány, az újszülöttek alapvető ellátásával kapcsolatos tippre. Lehetőséged lesz arra is, hogy új emberekkel ismerkedj, kapcsolatot teremts a partnereddel, és feltehesd a közelgő nagy napoddal kapcsolatos kérdéseidet.

Pihenj

Jó lenne, de előre aludni nem lehet. De ha a harmadik trimeszterben elegendő alvásidővel rendelkezik, az segít abban, hogy kipihentnek és frissnek érezd magad. Próbálj meg tehát egy kicsit korábban lefeküdni, és szundikálni, amikor csak tudsz.

Étkezz helyesen

Ahogy közeledik a terhesség vége, töltsd meg a tányérodat tápanyagdús szuperételekkel, például sovány húsokkal, lencsével, joghurttal, vadlazaccal, diófélékkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

Mozogj továbbra is

Nem fogunk hazudni – a vajúdás kemény munka, ezért a terhesség alatti rendszeres testmozgás remekül felkészíti rá. Ha ragaszkodsz egy olyan mozgáshoz, amit élvezel, legyen az séta, úszás, alacsony terhelésű táncórák vagy gyengéd jóga, javíthatod az állóképességedet és az erőnlétedet, és mindkettő jól fog jönni, amikor eljön a nagy nap. Ha teheted, legalább heti ötször 30 perc testmozgásra törekedj.

Relaxálj

Ha látod, el is tudod érni! A meditáción, a jógán keresztül végzett tudatosság gyakorlása segíthet arra edzeni az elmédet, hogy a nagy napon koncentrált és nyugodt maradj. A nyújtás, a vizualizációs technikák vagy a hipnózis mind felhasználható a félelem és a szorongás oldására. Még a hipnobirthinget is megfontolhatod, mint a vajúdás alatt alkalmazható relaxációs eszközt.

Csomagold be a kórházi táskádat

Egy másik könnyű, előre elkészíthető feladat a kórházi táska összepakolása, hogy készen állj (és az összeállítása is elég szórakoztató!).

Legyen segítséged

Hozz létre egy támogató rendszert, mielőtt megszületik a baba, vonj be néhány barátot és családtagot. Amikor csak teheted, mondj igent a segítségre, legyen szó akár arról, hogy megsétáltatják a kutyádat, főznek valamit vagy elvisznek egy adag szennyest. Azt is fontolóra veheted, hogy dúlát fogadj fel, akár a szülés alatti támogatás érdekében, akár a szülés utáni segítőként.

Írj szülési tervet

Bár természetesen nem kötelező, de ha már a szülés előtt közlöd a kívánságaidat, az segíthet abban, hogy felkészültnek érezd magad. Ha tollat ragadsz és papírra veted, hogy mit szeretnél és mit nem, akkor a segítők tisztában lesznek azzal, hogy mit gondolsz a fájdalomcsillapításról, bizonyos szülési pozíciókról vagy az infúzió használatáról, valamint a partnered szerepéről (köldökzsinór elvágása pl.).

Készülj fel készletekkel

Milyen jó érzés kinyitni a kamrát, és meglátni a kedvenc müzliszeletedet! Ugyanilyen jó hangulatban lesz részed, ha felhalmozol mosószert és néhány ételt a fagyasztóban. A “fészekrakás”, vagyis az, hogy előre beszerezd, amire szükséged lehet, kevesebb stresszt jelent, kevesebb őrült rohanást a boltba – és több időt az édes kisbabád ölelésével.

Keresd a pozitivitást

Az a horrortörténet, amit az unokatestvéred posztolt a két napig tartó vajúdásáról, egy cseppet sem segít az idegeiden. És bármennyire is szereted édesanyádat, az idők megváltoztak azóta, hogy évtizedekkel ezelőtt szült. A legjobb megoldás a lelki békéd érdekében, ha elkerülöd a horror sztorikat és gondosan megválogatod, hogy mit olvasol és kit hallgatsz meg, ahogy közeledsz a szülés időpontjához.

Tegyél fel kérdéseket

Normális, hogy aggódsz a vajúdás folyamatával kapcsolatban, ezért próbálj meg megkérdezni mindent, ami a fejedben jár. Két nagyszerű ember, akit megkereshetsz a kérdéseiddel: az orvosod, akit a terhesség vége felé egyre többet fogsz látni, és az a személy, aki a szülésfelkészítő órádat vezeti. Az igazság az, hogy jó eséllyel a csoportban többen is pontosan ugyan ezekkel az aggodalmakkal küzdenek.Ne feledd, hogy még a tervek ellenére is előfordulhat, hogy a vajúdása végül eltér attól, amit elképzeltél. Ha elérkezik a nagy nap, és valami hiányzik a kórházi táskádból, vagy úgy tűnik, hogy epidurális érzéstelenítésre/oxitocinra lesz szükség, holott gyógyszer nélküli szülést szerettél volna, próbáld meg ezeket nyugodtan kezelni.