Terhesség

Így kell igényelni az asszonyhitelt

Megjelent a jogszabály a családvédelmi akcióterv babaváró támogatásáról. 2019. július 1-től köthető meg a támogatás, az alábbi feltételekkel.
2019. Március 13.
Így kell igényelni az asszonyhitelt

Megjelent a Magyar Közlönyben a babaváró támogatásról szóló jogszabály – írja a 24.hu.

A babaváró támogatás 2019. július 1-től 2022. december 31-éig köthető meg. A támogatást az igénylők lakóhelye szerint illetékes járási kormányhivatalnál kell igényelni.

A hitel felvételéhez banki hitelbírálaton kell majd átesni. A hitelintézetnek az igénylők, illetve a támogatott személyek hitelképességével kapcsolatos döntését a kormányhivatal nem bírálhatja felül, a hitelképességgel kapcsolatban megállapításokat nem tehet, és egyéb módon sem korlátozhatja a hitelintézet hitelezési tevékenységét. A hitelintézet a kölcsönkérelem elbírálásáért és a kölcsön folyósításáért a támogatott személyeknek díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel.

A kölcsönszerződés megkötését a házaspár akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában:

  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét,
  • mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan tb-biztosított, felsőoktatási intézmény nappali képzésén tanul vagy más állam tb-rendszerének hatálya alá tartozik (a közfoglalkoztatás hossza maximum egy év lehet),
  • büntetlen előéletű,
  • egyik házasfélnek sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása,
  • mindkét házasfél magyar állampolgár vagy tartózkodás joga van vagy hontalan jogállású,
  • ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában él, azzal, hogy az özvegyülés miatt megszűnt házasságot e feltétel érvényesülése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni,
  • egyiküknek sincs a központi hitelinformációs rendszerben (khr) nyilvántartott tartozása,
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető,
  • vállalják, hogy legalább egyikük a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.

A lap szerint a kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani, itt az igénylők nyilatkoznak a jogosultsági feltételek fennállásáról. A hitelintézet a kölcsönkérelem elbírálásáért és a kölcsön folyósításáért a támogatott személyeknek díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu