Terhesség

Így gondoskodik a babádról a multifunkciós magzatvíz

A magzatvíz meleg védőburok a kisbaba körül. A vizsgálatából számos következtetést le tud vonni az orvos.
2012. Október 06.

Belegondoltál már, mi mindenre való?

Biztonságos, párnázott közeget biztosít a babának. Enni- és innivaló, amivel a magzat már a 12-14. héttől gyakorolhatja az ivás és a pisilést. Fontos immunanyagokat, nátriumot, káliumot és nyomelemeket tartalmaz, és még édes is, állítólag ezért részesítik előnyben a csecsemők az édes ízeket. Emellett felkészíti a babát a kedvenc ételeidre is, amelyeknek ízanyagai belekerülnek a magzatvízbe is.

Folyamatosan termelődik, mennyisége a 20. héten fél liter, a 38-on már másfél, ettől kezdve azonban csökken a mennyiség, szüléskor már átlagosan csak egy liter, vagy ennél is kevesebb.

A magzatvíz meleg védőburok a kisbaba körül, a vizsgálatából számos következtetést le tud vonni az orvos

A magzatvíz vizsgálatából számos következtetést le tud vonni az orvos.

A magzatvíz-mintavétel, azaz amnicocentézis során a 16. hét után a hasfalon keresztül bevezetett tűvel szívnak le annyi vizet, hogy vizsgálni lehessen a benne úszkáló magzati hámsejtek genetikai állományát. A szüléshez közeledve, a valamelyest már nyitott méhszájon keresztül speciális eszközzel meg tudja nézni az orvos a magzatvíz színét. Ha zöldes, az arra utal, hogy a magzatnak átmenetileg oxigénhiánya volt, ezért magzatszurkot ürített a vízbe.

További cikkek a magzatvízről: