Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így fogadd, ha újra visszatér a menstruációd!

Szerző: Viniczai Andrea

2014. szeptember 16. | Frissítve: 2020. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatti időszakban és a szülést követő hónapokban szinte el is feledkezünk arról, hogy valaha menstruáltunk. Aztán egyik nap váratlanul ránk tör egy hasgörcs és tudjuk, újra ránk köszöntenek a piros betűs napok.

A terhességet követően sok újdonsült anyuka számol be arról, hogy megváltozik a ciklusának a lefolyása. Van, akinek erősebb lesz a vérzése, van, akinek fájdalmasabb, de akad olyan is, akinek rövidebb lefolyású és egész gyenge vérzése lesz.
A menstruációs ciklus megváltozása természetes, de ez nem jelenti azt, hogy ne vehetnéd fel a kesztyűt az ilyenkor előforduló esetleges kellemetlenségek ellen. Akár sporttal is.

Mozogj a menzesz előtti panaszok megszüntetéséért

A rendszeres sportolás nemcsak az alakod formában tartása miatt fontos, hanem felel a jó közérzetért is. Ugye nem gondoltad volna, hogy a vérzés előtti általános panaszok (mellfeszülés, has puffadás, ingerlékenység, levertség) megelőzésének az egyik legjobb módja a sport? Ha te is havonta szembesülsz ezekkel a kellemetlenségekkel, akkor végezz olyan sportot, ami fejleszti a szív- és a keringési rendszert, és a pulzusszámot magasan tartja - de éppen csak annyira, hogy ne legyen légszomjad. Ide tartozik a gyaloglás, a kocogás, az úszás, a görkorcsolyázás, a könnyű terepen biciklizés, a fitnesztermek kardio gépein végzett gyakorlatok, a tánc, és a nem túl intenzív aerobik.

Így fogadd, ha újra visszatér a menstruációd!

Jógázz a könnyebb napokért

Rendszeres jógázással a menstruációd rövidebb lefolyásúvá, es fájdalommentessé válhat, ráadásul amiatt sem kell aggódnod, hogy a sportolás miatt esetleg elapad a tejed. Egyes gyakorlatok jól oldják a menstruáció során az alhasban keletkezett feszültséget. Próbáld ki a macska pozíciót! Ereszkedj négykézlábra. Lábak legyenek csípőszélességben, tenyerek a vállak alatt. Kilégzésre - először a medencét billentve - domborítsd a hátad behúzott hassal, úgy, hogy lásd a köldököd. Majd belégzésre, lassan végezve a mozgást, homorítsd a hátad, nézz felfelé, közben mellkassal is nyújtózz előre. Kilégzés és belégzés után mindig számolj 3-ig, csak utána folytasd a mozdulatsort. 10-szer ismételj.

Kevés is elég

Az sem baj, ha csak kevés idő áll rendelkezésedre a napi sportolásra. Folyamatos, napi 20-30 percig végzett ritmikus testmozgás által már fokozódik a jobb agyfélteke aktivitása, mely elindítja az endorfin, azaz örömhormon-termelést szervezetedben. Az endorfin aktivizálja az immunrendszer működését, és csökkenti a stressz hormon szintjét. Ettől javul a közérzeted, és csökken a szorongás, a levertség érzése, amely jellemző lehet a menstruáció idején.

Okosan sportolj!

A menstruáció napjaiban figyelj oda jobban a tested jelzéseire. Csak annyi gyakorlatot végezz, és olyan intenzitással, amennyi jólesik. Ne ess túlzásba! Ne a ciklusod ideje alatt akarj valami teljesen új, nagy erőfeszítést kívánó sportba belekezdeni. Gondold végig, ilyenkor sokkal érzékenyebb vagy, jobban tudod működtetni az intuíciós képességeidet, tehát hallgass rá.

Ne állj mérlegre!

Ne ijedj meg, ha a menstruációkor a rendszeres edzések ellenére is többet mutat a mérleg a megszokottnál. A ciklus előtt a szervezet a testsúly 3-5%-át is képes megkötni vízként. Ez egy 60 kg-s nő esetében akár 2-3 kg pluszt is jelenthet. A menzeszed ideje alatt az edzések mellett különösen figyelj az étkezésedre. Kerüld a túl sós és zsíros ételeket! Egyél lédús zöldségeket és gyümölcsöket, melyek vitaminjai, rostjai és cukortartalmuk segíthetnek jobban érezni magadat, természetesen kellő mértékű folyadékbevitellel kiegészítve.
Kapcsolódó cikkeink menstruáció témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések