Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így érzéstelenítenek császár alattSpinális érzéstelenítés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 21. | Frissítve: 2020. szeptember 23.

Forrás: babaszoba.hu

A spinális érzéstelenítés többnyire műtéteknél, császármetszésnél, nőgyógyászati, urológiai beavatkozásoknál alkalmazott eljárás.

Spinális érzéstelenítés

Az érzéstelenítő oldatot az ún. spinális térbe, vagyis az agyi-gerincvelői folyadékba adják be. A szúrás előtt fertőtlenítő folyadékkal mossák le a bőrt a gerinc ágyéki szakaszán. A szúrás kivitelezése úgy történik, hogy a páciens ülő testhelyzetben helyezkedik el és a hátát domborítja. Nem kerül sor katéter bevezetésére. A gyógyszert egy adagban, egy vékony tűn keresztül juttatják a szervezetbe.
Ezt követően az érzéstelenítő hatás perceken belül kialakul, és nemcsak az érző, hanem a mozgató funkciót is gátolja a teljes érzéstelenítés időtartamára, ami általában 2-2,5 óra. Ez az ún. regionális anesztézia teljesen kiiktatja az adott testrész fájdalomérzetét: a test deréktól lefelé érzéketlenné válik.
Császármetszésnél a spinális érzéstelenítés során a magzat születés utáni légzési zavara nem áll fönn. Mivel az anya a műtét során végig éber állapotban van, így az altatásos módszerrel ellentétben kedvezően befolyásolja a szülés megélését. Vannak kórházak, amelyek beengedik az apát is a műtőbe, így lehetővé válik az együttszülés élménye is.
A spinális érzéstelenítésnek ritkán vannak szövődményei. Leggyakoribb a vérnyomás kisebb-nagyobb esése ennek megelőzésére a műtétet megelőzően másfél liter intravénás infúziót alkalmaznak. A műtétet követő 1-2 napban fejfájás jelentkezhet.
Előnyei ennek az eljárásnak, hogy gyorsan kivitelezhető, teljes fájdalommentességet ad, csak egyféle gyógyszer alkalmazását igényli, a műtétet követően nincs kábultság. A hátránya azonban az, és ez különösen a császármetszések után jelent komoly akadályt az újszülött anyai ellátásában, hogy a műtét után több órás ágynyugalmat írnak elő.
További cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések