Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így "anyásodik" az agyunk a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 7.

Forrás: babaszoba.hu

Azoknak a fizikai, pszichológiai és érzelmi változásoknak, amelyeken az anya a gyermeke születése után keresztülmegy, már van neve: angolul matrescence, az "anyásodás". Az antropológusok által használt kifejezés az anyává válás folyamatára utal.

Alexandra Sacks reproduktív pszichiáter szerint az anyásodás egy átmeneti időszak, amelyre nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a nőknek és az egészségügyi szolgáltatóknak - írja a babycenter.com. Ahogy Sacks mondja, ugyanúgy kellene gondolni az anyásodásra, mint a serdülőkorra (ez utóbbira az angol kifejezés egyébként az adolescence, mely szóalak hasonlít az anyásodás fogalmának angol megnevezésére, a matrescence-re - a szerk.). Hasonlóan a tinédzserek felnőttkorba való átmeneti időszakához, az anyává váló nők fizikai, hormonális és neurológiai változásokat tapasztalnak, valamint identitásuk változását. "Ettől kényelmetlenül érezheti magát" - írta a szakember a The New York Times-ban.
Nem anyaagy, hanem "anyásodás" (Fotó: Getty Images)
A kutatások azt mutatják, hogy a nők agya valóban megváltozik a gyermekvállalás után. Nem a negatív módon, mely szerint a memória károsodik, ahogy egyesek vélik - ezt szokták anyaagynak nevezni. A tudósok valójában úgy vélik, hogy a nők agya élesebbé válhat mentálisan és érzelmileg, így segítve a babáról való gondoskodást, és értelmezni tudják a sírásaikat és arckifejezéseiket - írja Sacks.
A szakember szerint négy kulcsfontosságú dologra kell figyelni az anyásodás során:
  • Változó családi dinamika: a baba érkezése pozitív és kihívásokkal teli módon is megváltoztathatja a kapcsolatot a partnerrel, a testvérekkel és a barátokkal.
  • Ambivalencia: az ellentétes érzések, amit a nők éreznek, amikor az anyaság új feladataival is megpróbálnak zsonglőrködni, miközben magukról is gondoskodni szeretnének.
  • Elképzelés szemben a valósággal: a gyermekvállalás más lehet, mint amire korábban számított.
  • Bűntudat és szégyenérzet: lehetséges, hogy az anya annak a nyomását érzi, hogy "tökéletes anya" legyen, és rosszul érezheti magát, mert nem tud eleget tenni ennek az irreális mércének.
"Az anyaság megtapasztalása számos hullámvölggyel jár" - mondta el Sacks a WNYC egy interjújában. "Számos olyan normális, átmeneti dolog van, amelyek az első év után könnyebbek lesznek, és amelyekről edukálnunk kell az embereket, hogy nyíltabban beszélhessenek ezekről és nyugodtabbnak érezhessék magukat."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések