Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

IR-es vagyok és gyermeket várok- hogyan tovább?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 5. | Frissítve: 2021. március 6.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrátháztartás egy olyan zavara, mely amellett, hogy megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, a teherbeesést is nagyban megnehezíti. De mi van akkor, ha végre pozitívat mutat a terhességi teszt?

IR-es vagyok és gyermeket várok- hogyan tovább?
Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az IR-es kismamáknak.

Miért baj az IR?

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, melynek során a sejtek inzulinérzékenysége csökken. Az inzulin egyik fő feladata a vércukor sejtekbe juttatása. Ha a sejtek már nem elég érzékenyek (rezisztensek) az inzulinra, akkor a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel próbál kompenzálni.
Ha a folyamat hosszú időn keresztül fennáll, akkor a hasnyálmirigy nem képes lépést tartani a fokozódó inzulinigénnyel és kimerül. Ekkor a rendelkezésre álló inzulin már nem képes normál szintre csökkenteni a vércukorszintet és kialakul a 2-es típusú diabetes. A tartósan magas inzulinszint meddőséget, menstruációs zavarokat, PCOS-t, vetélést is okozhat, ezért fontos, hogy minél előbb és megfelelő kezelésben részesüljön a beteg.

Miután pozitívat mutat a teszt

Sok nő már a teherbeesés előtt tudomást szerez állapotáról, ezért már a pozitív teszt előtt terápiában részesül. Sajnos az is előfordulhat, hogy egy esetleges vetélés hívja fel rá a figyelmet. Bárhogy is legyen, a - jövendőbeli - kismamának a diagnózis után meg kell kezdenie a szükséges terápiát, mely személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást, kiegyensúlyozott életvitelt és szükség esetén gyógyszeres kezelést foglal magában.
Miután végre sikerült a teherbeesés, úgy felvetődhet a kismamákban a kérdés, vajon hogyan tovább, folytassa-e a megkezdett terápiát, vagy a gyermek születéséig szüneteltesse?
"Nagyon fontos, hogy az életmódváltást a teherbeesés után is folytassa a kismama, ugyanis a várandósság már önmagában is egy inzulinrezisztens állapot, így a probléma könnyen terhességi cukorbetegségbe csaphat. Az pedig már sokkal veszélyesebb az anyukára és a babára nézve egyaránt. Sajnos az IR-es nők esetén nagyobb valószínűséggel lép fel terhességi diabetes, így fontos, hogy mindent megtegyenek ennek megelőzésére.
Fontos, hogy egyeztessenek nőgyógyászukkal és diabetológusukkal vagy endokrinológusukkal - valamint dietetikusukkal - arról, milyen módon lehet folytatni az életmódterápiát, méghozzá úgy, hogy a baba se szenvedjen hiányt semmiben"- mondja dr Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.
Ezekre figyeljen a terhesség alatt, hogy elkerülhesse a diabetes-t:
1. Ügyeljen a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztására
2. Kerülje a fehér lisztből készült vagy cukrot tartalmazó ételeket
3. Rendszeresen mozogjon
4. Próbáljon testileg, lelkileg kiegyensúlyozottan élni
5. Ügyeljen a megfelelő mennyiségű és minőségű makro- és mikrotápanyagok bevitelére
Amennyiben mégis fellépne várandósság során cukorbetegség, úgy az életmódterápia mellett inzulin adása is szükségessé válhat - mondja Dr. Borús Hajnal, a Buda Cukorbetegközpont diabetológusa. Fontos továbbá szülés után az anyuka monitorozása, rendszeres kontrollja, ugyanis ekkor nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben 2-es típusú cukorbeteg a kismama.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák