Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hyperemesis gravidarum (terhességi vészes hányás)

Szerző: Kiss Virág

2017. szeptember 10.

Forrás: babaszoba.hu

A terhességi vészes hányás lefolyása összefügg a HCG (terhességi hormon) koncentrációjának változásával, amelynek koncentrációja az első trimeszterben éri el csúcsát. Mik a tünetek, mikor kel aggódni? És mit lehet tenni?

Hyperemesis gravidarum (terhességi vészes hányás)


Charlotte hercegnő után máris érkezik az új jövevény az angol királyi családba. Kate Middelton terhessége azonban más szempontból is nagy érdeklődésre tart számot.
A hyperemesis gravidarumról (a terhességi vészes hányásról) igen sokat hallhattunk mostanában a hercegnő terhessége kapcsán. A hercegnő korábban kórházi kezelésre is szorult súlyos tünetei miatt.
Dr. Kapás Istvánt, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyászát arról kérdeztük, mit érdemes tudni erről a betegségről.

Mi okozza a terhességi vészes hányást?

A terhességi vészes hányás egy nem minden részletében ismert, feltehetően multifaktoriális kórkép. Lefolyása összefüggést mutat a HCG (terhességi hormon) koncentráció változásával, melynek koncentrációja az első trimeszterben éri el csúcsát, majd csökken. Ezt igazolja az a megfigyelés, hogy a második trimesztertől a tünetek jelentősen csökkenek. Azokban a kórállapotokban, amikor a HCG szintje magasabb pl. iker-vagy molaterhességben, a hányinger, hányás sokkal gyakoribb.

Öröklődhet-e a terhességi vészes hányás?

A hyperemesis gravidarum a terhességek 2-3 %-ában fordul elő, és első terhességben, fiatalabb korban gyakoribb. Mivel multifaktoriális kóreredetű betegségről van szó, ezért a klasszikus értelemben vett öröklődésről nem beszélhetünk, de családi halmozódás megfigyelhető. Azoknak, akiknek az édesanyja, nagymamája is szenvedett a kórképben, azoknál nagy valószínűséggel az átlagosnál súlyosabb formában jelentkeznek a tünetek.

Melyek ezek a jellegzetes tünetek a hyperemesis gravidarumnál?

A várandós nők kétharmadánál a reggeli órákban jelentkező émelygés, hányinger, hányás a terhesség gyanújelei közé tartozik. Terápiát általában nem igényel.
A tünetek az 5-6. hétben kezdődnek, a 8-9. hétben a legsúlyosabbak, és az esetek 60%-ában az első trimeszter végére megszűnnek. A hyperemesis gravidarum esetén azonban a hányinger nemcsak a reggeli órákra jellemző, hanem egész nap megterheli a várandós nőt.

Vannak-e olyan tényezők, amelyek növelik a hyperemesis gravidarum kialakulásának kockázatát?

Igen. Első terhesség, a fiatal anyai életkor, a kórkép megléte a szülő nő édesanyjánál, nagyszülőjénél valamint ikerterhesség és kóros terhességi állapotok növelhetik a kockázatot.

Milyen súlyos komplikációkhoz vezethet a hyperemesis gravidarum?

Szerencsére az enyhe és közepes terhességi hányás nem rontja a terhesség kimenetelét, de súlyos formában gyakoribb a kis születési súly, a méhen belüli retardáció, a koraszülés és az alacsonyabb Apgar pontérték.
A hányás következtében kialakuló elektroliteltérések, hiányállapotok és a testsúlycsökkenés veszélyes lehet a magzatra. Az anyánál a sok hányás miatt mechanikai károsodás következtében nyelőcsősérülés, súlyosabb esetben pedig légmell alakulhat ki.

Miként kell kezelni a terhességi vészes hányást? Mikor van szükség kórházi ellátásra?

Minden közlemény és ajánlás első helyen említi a piridoxin (B6 vitamin) hatásosságát és biztonságosságát. A hazai gyakorlatban is ez az elsőként alkalmazott készítmény. Enyhe esetekben általában elégséges is. Súlyos hyperemesis gravidarum kezelése csak kórházi körülmények között lehet eredményes, ahol lehetőség van a beteg folyamatos ellenőrzésére, laboratóriumi kontrolljára. Ennek alappillérei a folyadék-elektrolit és sav-bázis zavarok rendezése. Összességében elmondható, hogy ha a várandós legyengül, elesett állapotban van és parenterális (infúziós) folyadékpótlásra szorul, mindenképpen kórházi felvétele és megfigyelése szükséges.

Mit tehet még a betegségben érintett nő, hogy a hyperemesis gravidarum tüneteit csillapítsa?

Milyen életmódbeli változtatások segíthetnek? Már a fogamzás előtt (kb. 3 hónappal) érdemes multivitaminokkal felkészülni a várandósságra, és a diétás étrend összeállításával (zsírszegény, szénhidrát- és fehérjedús ételek) is sokat segíthetünk. Napi többszöri kis adagokban történő étkezés csökkenti a betegség kialakulását. A diéta kiegészítendő lelki támogatással és az esetleges kiváltó tényezők (pl. stressz) kizárásával. Egyes esetekben jó hatásúak lehetnek a viselkedésterápiás módszerek, többek között a relaxáció, pszichoterápia. A gyömbér protektív (védő) hatását több vizsgálat is kiemeli: a gyömbér fokozza a gyomor-bélrendszer motilitását (mozgásképességét), ezzel enyhítve a hányingert és a hányást.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések