Terhesség

Hüvelyi folyás: mi számít túl soknak?

A hüvelyi folyás természetes és szükséges jelenség, hiszen ez biztosítja a hüvely egészségét és véd a fertőzésekkel szemben.
2018. Március 03.
A hüvelyi folyás teljesen természetes jelenség

A hüvelyváladék mennyisége és állaga a ciklus során folyamatosan változik, de mikor válik kórossá a folyás, mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni – erről dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza segít a kérdések megválaszolásában.

A hüvelyi folyás szerepe

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, mely kis mennyiségben, folyamatosan távozik. Fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, valamint a fertőzésekkel szembeni védekezés, hiszen a benne található lactobacillusoknak köszönhetően óvja a hüvelyt a káros mikroorganizmusok ellen, mivel ezek savas közeget biztosítanak. Az egészséges hüvelyváladék színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos. Mennyiségét tekintve széles képet mutat, ugyanis ez egyénenként változó, ráadásul több tényező is befolyásolja, mint pl. a ciklus (ovulációkor és a menstruáció közeledtével nagyobb mennyiség ürül), pszichés tényezők, várandósság (ekkor is bővebb folyás tapasztalható), vagy a nemi izgalom.

Bővebb folyást tapasztalok. Miért?

Mint már említettük, a váladék mennyiségét több minden befolyásolja, mely nem feltétlenül jelent kóros folyamatokat. Sokan megijednek, amikor ciklusuk közepe tájékán bővebb folyást tapasztalnak, pedig ez az ovulációt jelzi. Ekkor a nyák nyúlós, és még inkább átlátszó lesz, szerepe, hogy a spermiumok könnyebben tudjanak eljutni a megtermékenyítésre váró petesejthez- így tehát az akkor észlelt bővebb váladék teljesen természetes, nem ad okot aggodalomra.

Ugyanígy rémisztheti meg az első gyermeküket váró kismamákat a nagyobb mennyiségű váladék, ugyanis azt hihetik, pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Bár való igaz, hogy ekkor a legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ám ha egyedül erősebb folyást tapasztal a várandós anyuka, az normális jelenség. Ennek oka, a szervezet így próbál védekezni a fertőzésekkel szemben. Viszont, amennyiben színe fehér, úgy gyulladás állhat fenn, ha sárgás és rossz szagú, akkor valószínű, hogy gombás fertőzés. “Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülést indulhat meg” – mondja dr. Hetényi Gábor.

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fertőzés áll fenn (akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos), úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek, pl. más szín, más állag, kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés. Tehát összességében kijelenthető, ha valami változást tapasztal, érdemes szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és kenetvétellel, esetleg tenyésztéssel felállítja a diagnózist és megfelelő kezelést javasol. Ez leggyakrabban antibiotikus kúrát, majd lactobacillus-helyreállító terápiát javasol. Nagyon fontos a partner kezelése is, hogy a visszafertőződés esélyét csökkentsük!

Milyen esetekben nő meg a fertőzés rizikója?

  • strandszezon
  • nem megfelelő intim higiénia (a túlzott higiéniát is beleértve)
  • cukorbetegség
  • antibiotikum-kúra
  • méhszájgyulladás
  • méhnyakrákhormonzavar

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Nőgyógyászati Központ