Terhesség

Hűsítő tippek, ha nyáron vársz babát

A nyári terhesség nem mindig könnyű, a várandóssággal járó kellemetlen tüneteket csak tetézi a hőség. Próbáld ki a következő tippeket, amelyek segíthetnek enyhíteni a panaszokat.
2021. Június 24.
Hűsítő tippek, ha nyáron vársz babát (Fotó: Getty Images)

Nyári probléma: kiszáradás

A megfelelő folyadékbevitelről nagyon fontos gondoskodni a várandósság alatt is, és a nyári hónapokban fokozottan oda kell figyelni. Naponta legalább 10 pohár vizet kell meginni a terhesség alatt, és ehhez hozzá kell adni nagyjából 2,3 dl/óra mennyiségű vizet, minden egyes hőségben eltöltött óránként, mondta el Lara Englebardt Metz táplálkozási szakember a thebump.com portálnak.

Hűsítő tipp: jeges “koktélok”

Ízletes, alkoholmentes koktélokat, egészséges házi limonádékat, jeges teákat is készíthetsz magadnak, hogy ezekkel is hűsítsd magad. Használhatsz például herba teát, friss gyümölcsöket, édesítésnek egy kevés mézet. Lefagyasztva és összeturmixolva akár jégkását is készíthetsz. Ha pedig házi jégkrémmel próbálkoznál, ahhoz natúr joghurtot keverj össze a kedvenc gyümölcseiddel, majd tedd jégkrém formába és fagyaszd le. Ez is hozzáad a napi folyadékbevitelhez.

Nyári probléma: vizesedés

Az ödéma nyáron súlyosbodhat, és a vádlik, a bokák és a lábfejek egyszerre is megduzzadhatnak.

Duzzanat-csökkentő tipp: polcold fel a lábaid

Metz javaslata, hogy a lábdagadás csökkentése érdekében polcold fel a lábaidat, amikor csak teheted. De segíthetnek az egyszerűbb boka és lábfej gyakorlatok is, továbbá érdemes az étrendben csökkenteni, elengedni a sót. A táplálkozási szakértő természetes vízhajtóként ajánlja a vizitormát, a zellert, a citrusféléket és a petrezselymet.

Nyári probléma: extrém hőség

A várandósság miatt egyébként is sokaknak van melege, nem beszélve arról, ha éppen nyáron, a legnagyobb hőségben várod a kisbabádat.

Hűsítő tipp: pancsolj

Nem kell a várandósság alatt sem elzárkózni a medencézéstől, hiszen segíthet kicsit lehűlni, ráadásul az úszás remek, kímélő mozgásforma is a kismamáknak. Ha nem csobbannál strandon, jó szolgálatot tehet egy felfújható, kertben felállítható medence is. De akár strandon, akár otthon mártóznál meg, ügyelj a megfelelő fényvédelemre. A terhességi hormonok miatt a bőr hajlamosabb arra is, hogy sötét foltok, terhességi maszk jelenjen meg.

Nyári probléma: fokozott izzadás

Szintén a hormonok miatt egyébként is hajlamosabb lehet egy kismama az izzadásra, a nyári kánikula pedig fokozhatja ezt.

Tipp a kánikulára: lenge kismama ruházat

 A nyári terhességben az egyik legjobb, hogy lenge, kényelmes kismamaruhákat hordhatsz. Érdemes könnyű anyagokból készült, világos darabokat választanod. Ez is segíthet megelőzni a hőgutát és azt, hogy az izzadtság könnyebben elpárologjon – különösen a mell alatti területen, így megakadályozva a kiütést.

Forrás: thebump.com