Terhesség

Horkolás a terhesség alatt: mit tehetünk ellene?

A horkolás meglehetősen gyakori a terhesség hónapjai alatt, még azoknál a hölgyeknél is, akikre korábban nem volt jellemző. Mi okozza? Hogyan lehet megelőzni?
2018. Szeptember 09.
Minden harmadik kismama horkol

A horkolás a terhes nők nagyjából 30 százalékát érintő probléma, mely gyakran a várandósság második trimeszterében jelentkezik először. Ilyenkor ugyanis a hormonális változások miatt a nyálkahártyák megduzzadnak, ez pedig az orr bedugulásával jár együtt. Emellett a testsúly növekedése is tovább fokozhatja a horkolásra való hajlamot.

Szerencsére a legtöbb nőnél – illetve a velük a hálószobát megosztó partnereknél – a horkolás inkább csak kellemetlenség, nem árt azonban, ha jelezzük ezt az orvosunknak. A horkolás eseténként ugyanis terhességi cukorbetegségre vagy alvási apnoéra is utalhat. Mindkettő olyan probléma, mely növeli az esetleges terhességi vagy szülési komplikációk rizikóját.

Hogyan előzhető meg a terhesség alatti horkolás?

  • Használjunk párásítót, mely nem engedi kiszáradni a hálószoba levegőjét. A száraz levegő csak tovább irritálhatja a légutakat.
  • Horkolás szempontjából is az a legjobb, ha az oldalunkon alszunk!
  • Használjunk több párnát, próbáljunk meg úgy aludni, hogy a fejünket enyhén megemeljük (ez egyébként a gyomorégés ellen is hatásos lehet).
  • Ügyeljünk a testsúlyunkra: a túl sok plusz kiló a horkolás rizikóját is növeli!
  • Az alkohol és a nikotin az alvást is befolyásolhatja, ez tehát egy újabb érv, hogy maradjunk ezektől távol a terhesség alatt. 

Forrás: whattoexpect.com

Ez is érdekelhet: