Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Honnan lehet tudni, hogy távozott a nyákdugó?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 13. | Frissítve: 2020. szeptember 25.

Forrás: babaszoba.hu

Általában a vajúdás látencia szakaszában szokott távozni, de az is lehet, hogy ez észrevétlen marad.

Honnan tudhatom, hogy távozott a nyákdugó?

A nyákdugó egy zselés, kocsonyás állagú anyag, amely lehet színtelen, rózsaszínű, barnás vagy akár szürkés is. Ez a vérrel kevert anyag a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a terhesség alatt a progeszteron hatására megvastagodik, hogy megvédje a fertőzésektől a méh üregét.
A nyákdugó elvesztése azt jelzi, hogy az anya teste készülődik a szülésre, tágul a méhszáj. Lehet, hogy a nyákdugó távozása után pár órán belül beindul a szülés, de az is lehetséges, hogy csak napokkal később.
Sokan még csak nem is hallottak róla, előfordulhat ugyanis, hogy a méhszáj tágulásának egy olyan szakaszában távozik a nyákdugó, amikor a vajúdó már nem veszi észre a távozását.
A nyákdugó távozhat egyben és darabokban is, hogy hogyan, annak nincs jelentősége. Ami viszont fontos, hogy a méhszáj tágulása járhat némi vérzéssel, barnás-pirosas pecsételéssel, de ez sosem lehet annyira erős, mint a menstruációs vérzés. Ha ilyet tapasztalnál, feltétlenül hívd a választott kórházad, orvosod vagy szülésznődet! Ha a nyákdugó a 37. terhességi hét előtt távozik, szintén szólj az orvosodnak, szülésznődnek.
Tehát ha kocsonyás anyagot találsz a WC-papíron, ne ess pánikba, vélhetően a nyákdugó távozott.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák