Terhesség

Hónapról hónapra – Így készülj az anyaságra!

Lehet, hogy az első pozitív tesztet meglátva azonnal a fellegekben jársz, de az is lehet, hogy még a szülőszobán elfog a kétség, biztosan alkalmas vagy-e az újszülött ellátására.
2013. Július 30.

Mentálisan és fizikailag is készülj fel az anyaságra

Az első hónap: Türelem, türelem, türelem

A menstruációd késik, megvetted a tesztet, és igen, pozitív! A második és a harmadik is. Akkor most tényleg terhes vagy? Ki fogja ezt biztosra megmondani? Van nőgyógyász, aki hajnali hatkor rendel? Vagy muszáj várnod kilencig? Esetleg, ne adj’ isten, másnapig? Bizony még ez is előfordulhat. Bár minden bizonnyal azonnal szeretnéd tudni a biztos választ, de még egy kis türelemre lesz szükséged.A petezsák ugyan már korábban is látható, de az első szívhangokat valószínűleg később fogod meghallani – a kimaradt vérzést követő néhány hét múlva -, az előző menstruációtól számolt terhesség hatodik-hetedik hetében.+1 tipp: Jegyezd fel a gondolataidat, érzéseidet, esetleges félelmeidet, örömeidet a terhességgel kapcsolatban. Vehetsz erre a célra egy klasszikus naplófélét, de vezetheted a laptopodon vagy a telefonodon is. Amit itt megfogalmazol, az sokat segíthet neked a felkészülésben, később pedig kiváló ajándék lehet – például a gyereked 18. születésnapjára.

A második hónap: Másállapot

Kezded érezni, hogy kicsit tényleg minden más. A szaglásod kifinomul, a gyomrod kavarog, állandó éhség és/vagy hányinger gyötör, és bárhol, bármilyen helyzetben képes vagy elaludni. Vagy épp ellenkezőleg, éjszaka is pörögsz, és gondolatban százszor berendezed a nem létező babaszobát, ahelyett, hogy aludnál. A lényeg, hogy folyamatosan érzed: az a pici lény, aki most még alig nagyobb egy babszemnél, rendesen kizökkent a megszokott ritmusból. +1 tipp: Gyűjts információt! Kérd el a barátnőidtől az általuk összegyűjtött korábbi babás magazinokat, vagy keress ilyen témájú portálokat a neten (például: www.babaszoba.hu). Válassz ki egy-két könyvet, amelyekben megbízol, vásárold meg vagy kérd kölcsön őket, és olvass, olvass, olvass – hogy aztán legyen mit kérdezned a már fent is emlegetett, tapasztalt barátnőktől és rokonoktól.

A harmadik hónap: Bizonyságra várva

Mivel a vetélések nagy része az első harmadban történik, a 12. hét betöltését sokan jobban várják, mint magát a szülést. Ráadásul ekkor kerül sor az első komolyabb ultrahangvizsgálatra is, ami a tarkóredőmérésen túl az alapvető fejlődési rendellenességek kiszűrésére hivatott. Ha eddig esetleg még csak magadra figyeltél, a saját változásaiddal voltál elfoglalva, mostanra szinte biztosan eljutsz oda, hogy megfogalmazd: remélhetőleg minden rendben van – vele. Ezt az érzést csak erősíti az, amit a monitoron látsz majd: egy egészen apró, de vidáman kalimpáló emberkét.+1 tipp: Ha van lehetőséged, kérj fényképet, esetleg cédéfelvételt a vizsgálatról. A vizsgálat előtt nézhetsz hasonló képeket a neten, hogy tudd, mire számíts, és ne maradj le a kisbabád integetéséről csak azért, mert a homályos foltok kisilabizálásával vagy elfoglalva.

A negyedik hónap: Ideje szólni

A közeli hozzátartozók már nyilván tudják, de lassan eljön az ideje, hogy a távolabbi ismerősökkel – és ha eddig nem tetted meg, akkor a főnököddel is – megoszd a jó hírt. Amit például a főnököd nem is biztos, hogy olyan jónak talál majd. Ezt a lépést azonban tedd meg minél előbb, mert a kirúgási védelem csak akkor illeti meg a kismamát, ha tájékoztatta a terhességéről a munkáltatóját.A távolabbi ismerősök és rokonok valószínűleg elhalmoznak majd mindenféle kért vagy kéretlen jó tanáccsal és történettel, ne haragudj meg rájuk ezért. Persze nyugodtan tedd szóvá, ha valaki túl sokat beszél, de az is előfordulhat, hogy az egyébként nem túlságosan kedvelt nagynéni ad majd olyan ötletet, amit később remekül fogsz tudni alkalmazni.+1 tipp: Próbáld meg végiggondolni és megbeszélni a főnököddel, meddig, hogyan és mikortól tudnál újra dolgozni. Ha látsz rá elméleti lehetőséget, nyugodtan kérdezz rá a távmunkára vagy a részmunkára is. Lehet, hogy nemet mond, de könnyen lehet, hogy boldogan mond igent, különösen ha korábban is megbízható és felkészült voltál.

Az ötödik hónap: És megmozdul!

Persze mozog ő már szinte az első perctől, de ezt te csak jóval később érzékeled, első terhesség esetén valamikor a 1-20. hét környékén leszel biztos abban, hogy amit érzel, az nem bélmozgás, hanem a kisbabád rúgkapálása. A 18. heti ultrahangon már többnyire a nemét is meg tudják állapítani, lassanként egészen emberformájúnak érzed. Már nemcsak egy ismeretlen magzat, bogyó, babszem vagy pocaklakó, hanem a te kislányod vagy kisfiad. Ha van hozzá kedved, időd, energiád, pénzed, többféle tanfolyamra is elmehetsz ilyenkor: anya-magzat kapcsolatanalízisre, haptonómiára vagy kismamajógára.+1 tipp: Ha még nem tettétek meg, kezdjetek el beszélgetni a nevéről! Kiderülhet, hogy nagyon más elképzeléseitek vannak, amiket így még van idő közelíteni. Ha találtatok számára megfelelő (bece)nevet, szólítsátok így! Ezzel is tudatosítjátok magatokban, hogy nem is olyan sokára új családtag érkezik közétek.

A hatodik hónap: Hol szülessen?

Bár most még kicsit távolinak tűnik a szülés kiírt időpontja, de ha eddig nem tetted volna meg, lassan eljön az ideje annak, hogy végiggondold, hol, kinél és hogyan szeretnél szülni. Mivel szabad kórház- és orvosválasztás van, elvileg bárhol szülhetsz, de jó, ha tudod, hogy vészhelyzet esetén otthonodból a mentő abba a kórházba visz, amelyikbe területileg tartozol.Ha nagyjából tudod, mit szeretnél (ügyeletes vagy fogadott orvos és szülésznő, kiszámítható protokoll vagy háborítatlan szülés, alternatív lehetőségek és/vagy jól felszerelt koraszülöttosztály), akkor jó eséllyel könnyen megtalálod azt a helyet, ahol nyugodtan hozod majd világra gyerekedet. Nézz utána, hogy a kiválasztott intézmény tart-e szülésfelkészítőt, és ha igen, menj el rá – itt minden felmerülő kérdésedre választ kaphatsz.+1 tipp: Kérj tanácsot a kórházválasztáshoz kisgyermekes barátnőidtől. Ezenkívül lassan kezdj el szintén babát váró kismamatársak után kutatni. Tőlük is sok hasznos információhoz juthatsz, ráadásul ők biztosan sokkal később unják meg a téged most nagyon foglalkoztató témákat, mint mások. Látogass el tematikus fórumokra, ahol szinte minden kérdésedre választ kaphatsz. Az így szerzett barátságok, ismeretségek jól jönnek még a szülés utáni első néhány hétben és hónapban is!

A hetedik hónap: Fészekrakás

Ha a baba miatt nagyobb lakásba költöznétek, azt érdemes eddigre megtenni. Persze akkor sincs tragédia, ha csak később sikerül, de a baba érkezésével annyi változás történik majd az életetekben, hogy könnyebb, ha előtte te már kicsit megszokod az új otthonotokat. Ha nem kell költöznötök, akkor is ki kell találnotok, hova kerül a kiságy, melyik szekrényben lesznek a babaruhák, és szükség van-e pelenkázókomódra. Szerencsére ezt a kismamák többsége nem érzi nagy tehernek, a hormonok is segítenek abban, hogy a rendezgetés, bútorvásárlás az örömteli készülődés része legyen.+1 tipp: Igyekezz minél kevesebb drága dolgot venni a kisbabádnak. Ha van pelusa, pár ruhája, és van hol aludnia, a többit akár a megszületése után is beszerezhetitek. Viszont ha kocsival viszitek haza a kórházból, akkor mindenképpen szerezzétek be időben az autósülést.Hónapról hónapra - Így készülj az anyaságra!

A nyolcadik hónap: Csomagolj!

Még mindig rengeteg időd van a kiírt időpontig, mégsem baj, ha már most összekészíted a kórházi csomagot, vagy legalábbis összeírod, hogy mire van szükséged, és beszerzed a hiányzó dolgokat. Kisbabád persze ezek nélkül is remekül megszületik, de a te komfortérzetedet ronthatja, ha nem a saját hálóingedben, esetleg papucs nélkül vagy kénytelen eltölteni az első néhány órát a gyermekágyas osztályon. +1 tipp: A kiskönyved mindig legyen nálad, otthon pedig tartsd biztos helyen, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen. A legfontosabb egészségügyi adataiddal legyen tisztában a párod is, mert előfordulhat olyan helyzet, hogy neki kell válaszolnia helyetted.

A kilencedik hónap: Visszaszámlálás

Most már gyakorlatilag bármikor megérkezhet. Ezért, bármennyire nehezedre is esik kimozdulni, használd ki az addig hátralévő időt: sétálj egyet a közelben, találkozz a barátaiddal, vagy vacsorázz étteremben a pároddal. Miután megszületik a pici, erre sokáig nem lesz lehetőséged. Egyeztess a szülésznőddel és/vagy az orvosoddal, hogy mikor értesítsd őket, ha beindulna a vajúdás.+1 tipp: Mindennap tölts tudatosan néhány percet kettesben a babáddal. Ilyenkor csak rá figyelj, simogasd a pocakod, várd, hogy válaszoljon, mondd el neki, mennyire várod, hogy a lehető legjobb anyukája leszel. Úgy is lesz.Ezek is érdekelhetnek: