Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan lesz csontunk?

Szerző: Hámor Éva

2008. április 1. | Frissítve: 2017. március 23.

Forrás: HáziPatika.com

A gyermekek csontfejlődését nagyrészt genetikai elemek determinálják, azonban mintegy negyedrészben a születés utáni tényezők is meghatározzák. Ilyen tényező a táplálkozás, a mozgás és a hormonális érés zavartalansága.

A kalciumfogyasztás neked és neki is jót tesz terhesség alatt

Csont nélkül

Mi emberek, nagyon rövid ideig vagyunk csont nélkül. Legkorábban 5 hetes embrión ismerhető fel a csontrendszer már különálló részeként kialakuló gerinchúrszerű kezdemény. A 10. hétre kialakul a legtöbb ízület: a váll, a könyök, a csukló, a térd és a boka, éppúgy mint az ujjak és a lábujjak. A 25. hétre a gerinc szerkezete - 33 csigolya, 150 ízület és mintegy 1000 szalag- indul erőteljes fejlődésnek.

Csontig hatók

A csontszövet kifejlődésében speciális éretlen kötőszöveti sejtek (ún. mesenchyma) sejtek játsszák a fő szerepet. Ezek a későbbiek folyamán csontképző sejtekké (osteoblastok) alakulnak át. Az általuk kiválasztott anyag szolgálhatja a csont szerves anyagát. A csontképző sejteket ettől kezdve a csontsejteknek (osteociták) nevezzük. A csontsejteket övező sejtközötti állományba aztán mészsók rakódnak le. A csont végleges szöveti szerkezetének kialakításában a csontpusztító sejtek (osteoclastok) is döntő fontosságúak a csontok vastagságának és növekedésének befolyásolásával.

A csontok hossznövekedése

Az egyes csontok fejlődése, növekedése eltérő ütemben halad, még egyazon csont két végének fejlődési üteme is különböző lehet.
A csöves csontok középdarabja és két végrésze között az ún. növekedési porckorongok találhatók. A növekedési porckorong jellegzetes felépítésű képződmény: aktívan és szakadatlanul porcszövetet képez, amiben a porctelepű csontosodás folytatódik. A két végdarab között így a távolság növekszik, vagyis a csont hosszabb lesz, hiszen egyazon csöves csonton belül a két porckorong a végrészek felé, tehát egymással ellentétes irányban csontosodik. A csont addig növekszik hosszában, amíg ezek a porckorongok megvannak. Ha ez a porckorong eltűnik, a csont középdarabja összenő a végrészekkel a csont hossznövekedése befejeződik.

Csontosodások

Kötőszöveti csontosodás: A csontok kötőszövetes telepből közvetlenül fejlődnek ki. A csontosodás kötőszövetes lemezeken csontosodási gócpontokból indul ki. Így keletkeznek a koponyatető, a kulcscsont és az arckoponya csontjai.
Porcos csontosodás: A kötőszövetes telep először porccá alakul, majd a porcszövet csonttá épül át. Így fejlődnek a végtagcsontok, a bordák, a szegycsont.
Elsődleges csontosodás: Ebben a formában a csontszövet helyén nincs előzetes alapszövet. A folyamat kisebb erek burjánzásával kezdődik, amelyeket övező sejtek termelik a csontállományt s közben csontsejtekké alakulnak át. E formának felfedezése magyar tudós, Krompecher István érdeme, aki először a koponyacsont varratok tájékán figyelte meg. Jelentősége, hogy keskeny csonthézagban is tartós nyugalomban közvetlen csontképződés történhet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák