Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan ismerhető fel az aranyér?

Szerző: Huták Judit

2015. június 10. | Frissítve: 2018. június 20.

Forrás: babaszoba.hu

Az aranyér bizony sokáig tünetmentes, de figyelmeztető jelek már vannak. Honnan tudhatjuk, hogy aranyerünk van?

Gyakori az aranyér, különösen terhesség alatt, vagy szülés után


A terhesség egyik legkellemetlenebb velejárója lehet az aranyér, mely a kismamák mintegy negyedének az életét keseríti meg. A várandósság alatt a szervezetünkben olyan hormonális változások következhetnek be, melyek miatt a vénák hajlamosabbak lesznek a kitágulásra, elveszítik a rugalmasságukat. Emiatt alakul ki sok kismamánál visszeres láb, és ez az oka az egyik legkellemetlenebb panasznak, az aranyérnek is. Az aranyér tulajdonképpen a végbél körüli erek tágulata. A medencetájékra nehezedő megnövekedett nyomás, a székrekedés (melynek részben szintén hormonális okai vannak), és a szülés során a megerőltetés is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.
Az aranyér nagyon sokáig tünetmentes lehet, az első figyelmeztető jele a betegség kialakulásának a végbéltájéki fájdalom, illetve a vérzés. A vérzés nagyon ijesztő tünet, de szerencsére önmagában nem jelent problémát. Általában a vécépapíron látható néhány cseppnyi vagy egy kis csíknyi, friss, élénkpiros vér. Az aranyér tünete lehet a végbél környékén kitapintható, érzékeny vagy kifejezetten fájdalmas csomó is, mely tulajdonképpen egy vérrög a bőr alatt.

Szintén gyakori tünet a végbéltájék viszketése és a bőr irritációja. Az aranyér egyik következménye ugyanis a fokozott váladékképződés, mely irritálhatja a bőrt.
Az aranyér erőteljes diszkomfortérzéssel jár, illetve azzal, hogy úgy érezzük, nem sikerült teljesen kiüríteni a beleinket. Minél nagyobb az aranyér, annál nagyobb lehet ez a kellemetlenség-érzet.

A nem kezelt aranyér sajnos begyulladhat. Ilyenkor meglehetősen fájdalmassá válik (a fájdalom székeléskor fokozódhat), és vécéhasználat után sem szűnik meg a fájdalom, sőt még üléskor, vagy akár mozgáskor is problémákat okozhat. Az aranyér diagnózisa természetesen orvosi feladat, mert bár a kismamákat nagyon sokszor érinti, a tünetei igen hasonlóak lehetnek más, a bélrendszer alsó szakaszát érintő problémák tüneteihez.
Kapcsolódó cikkeink aranyér témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések