Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan gyógyítható ceruzával a fejfájás?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 9. | Frissítve: 2016. március 9.

Forrás: Medipress

Akár egy kapkodós nap után a munkahelyen, akár a gyerekzsúr délutánján jelentkezik, a lüktető fejfájásnak soha nem örülünk. Ahelyett azonban, hogy rögtön a gyógyszerek után nyúlnánk, egy szakértő szerint a megoldás pofonegyszerű is lehet...

Fejfájás csillapítása gyógyszerek nélkül

...például egy olyan egyszerű módszerrel, hogy egy ceruzát veszünk a fogaink közé, azzal ellazíthatjuk vele az állkapocs izmait, oldjuk a feszültséget okozó fájdalmat.
Dr. Jane Leonard orvos-esztétikai szakértő elmondta, hogy a tenziós fejfájások többségét a stressz, a szorongás, a fáradtság és az érzelmi zaklatottság váltja ki. A fejfájásokat általában az arc, a nyak, az állkapocs és a fejbőr izmainak görcsei okozzák.

"Akinek fáj a feje, gyakran a halántékát fogja, ezzel is jelezve a fájdalom forrásának helyét" - mondta a szakértő. "A fájdalom a halántékoknál húzódó, a fej hátsó részéig terjedő legyező alakú izom, a halántékizom görcse következtében jelentkezik."

Ezek a görcsök az állkapocs izmaival is összefügghetnek, és temporomandibuláris ízületi (TMI) működési zavar jelei lehetnek. Jellemzően az állkapocs alvás közbeni összeszorítása vagy a fogcsikorgatás okoz. Dr. Leonard szerint a fent említett praktikával, azaz ha egy ceruzát tartunk a fogaink közé, ellazíthatjuk az állkapocsizmunkat.

Az állkapocs a test egyik legösszetettebb ízülete, és bármilyen probléma, ami akadályozza a benne lévő izmok, ínszalagok, porckorongok és csontok megfelelő működését, okozhat TMI diszfunkciót. A jellemzően fájdalommal és az ízület kattogásával járó működési zavar a becslések szerint minden negyedik embert érint valamikor élete során.

A rossz testtartás következményeként kialakuló fejfájást okozhatja a nyakra nehezedő fokozott nyomás, melyet korábbi kutatások is alátámasztanak. A rossz tartás általában görnyedést jelent, amelynek következtében csomók alakulhatnak ki a nyak izmaiban, melyek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek érzékenyebbé teszik az idegeket a fájdalommal szemben. A szakértők szerint az összes tenziós fejfájás mintegy 80 százalékát ezek a nyaki izmokban kialakuló csomók okozzák.

"Ezeket az izmokat egyébként számos tevékenységre használjuk," - magyarázta Dr. Leonard, "például a fejünk mozgatására, a testtartás fenntartására, evésre, beszédre és az arckifejezések létrehozására. Különféle tényezők, többek között A rossz testtartás és a fokozott nyaki feszültség is létrehozhatnak csomókat, amelyek az idegek túlérzékenysége miatt, távoli területen is okozhatnak fájdalmat, panaszokat. Ezt nevezzük kisugárzó fájdalomnak, ezzel magyarázható az, hogy a nyaki izmok olyan fájdalmat okozhatnak, amely a fejünkben érezhető."

Kapcsolódó cikkeink:
 • Miért fáj a fejed?
 • Sokat fáj a fejed?
 • Már megint fáj a fejem!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák