Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy zajlik a cukorterheléses vizsgálat?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 3. | Frissítve: 2018. augusztus 21.

Forrás: babaszoba.hu

A cukorterheléses vizsgálat célja az, hogy megállapítsa, a kismama szervezete hogyan használja fel a glükózt. A vizsgálattal könnyen megállapítható a terhességi cukorbetegség jelenléte.

Hogy zajlik a cukorterheléses vizsgálat?

A cukorterheléses vizsgálatot a terhesgondozás során, a terhesség 24-28. hetében végzik. Amennyiben az előző terhesség alatt, előtt vagy a családban előfordult cukorbetegség, úgy már korábban is elvégezhetik a vizsgálatot.

Vizsgálat

A terheléses cukorvizsgálatot reggel, éhgyomorra végzik el. A vizsgálat előtt nem szabad reggelizni. A reggeli kávé vagy tea még ízesítés nélkül is tilos. A vizsgálat reggelén már csak vizet szabad inni.
Első lépésként vérvétellel megállapítják éhgyomri vércukorszintet. Ezt követően kell meginni a már elkészített cukros szirupot (Általában 75 g glükóz adásával történik a cukorterheléses vizsgálat).
Sokan azt javasolják, hogy érdemes egy citromot magunkkal vinni, hogy a cukoroldat töménységét ellensúlyozzuk. A körülbelül 2-3 dl mennyiségű édes folyadékot 3-4 perc alatt kell meginni, majd 120 perc múlva újra vért vesznek a kismamától.
Ebben a két órában nyugalomban kell lenni, nem lehet enni, inni. A 120 perc letelte után következik tehát még egy vérvétel és ezt követően nem hogy szabad inni, és enni pár falatot, hanem erősen ajánlott is, ezért a vizsgálatra (főleg ha a 120 percben az egészségügyi intézményben kényszerül várakozni a kismama) érdemes vizet és valami kis harapnivalót vinni magunkkal.
Általában a legtöbb kismama nem tapasztal semmilyen tünetet a vizsgálat során, maximum a várakozás alatti éhség és szomjúság ami némileg megterhelő lehet. Amennyiben szédülés, émelygés jelentkezik, azonnal szóljunk a nővérnek/orvosnak.

Eredmény

Ha a vérvételi eredménye 120 perc elteltével értéke 7,8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn. Amennyiben ezt az értéket nem haladja meg, nem áll fenn terhességi cukorbetegség (diabétesz).
Ha terhességi cukorbetegség beigazolódik, akkor fel kell keresni egy diaetológus szakorvost és egy dietetikust, ők segítenek abban, hogy a vércukorszint a terhesség alatt a megfelelő tartományok között maradjon, a megfelelő életmóddal és diéta kialakításával.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák