Terhesség

Ezt edd, ha okosabb babát szeretnél!

Ha odafigyelsz a táplálkozásra, a baba fejlődését támogatod. Az első harmadban különös hangsúlyt kapnak a kicsi idegrendszerét segítő tápanyagok.
2013. Január 11.

Ezt edd, ha okosabb babát szeretnél!

Hogy okos babád legyen

Az agy- és gerincvelő fejlődése már a terhesség első heteiben megkezdődik, ezért a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott táplálkozással kivédhetők lehetnek bizonyos fejlődési rendellenességek, és hosszú távon hathatnak a gyerek mentális képességeire, memóriájára is.

A gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy az étrended bővelkedjen olyan nyersanyagokban, melyek kitűnő forrásai a következő tápanyagoknak:

Folsav: A máj és a leveles zöldségek (mint a spenót) folsavtartalmával is segítheted a raktárkészlet pótlását.

B-vitaminok (B1, B2, B6, B12): Építs be az étrendbe napi rendszerességgel teljes kiőrlésű gabonákat, tejtermékeket, sovány húsokat, olajos magvakat, és hetente minimum egy-két alkalommal főzz hüvelyesekből és tojásból készült ételeket is.

Omega-3 zsírsav: Fogyassz hetente többször halat (például lazacot, tonhalat, szardíniát, makrélát), diót, és használj lenmagolajat a hideg ételek készítéséhez.

Jód: Magyarországon több olyan terület is van, ahol a talaj és ennek következtében az ivóvíz, valamint a növények is jódhiányosak. Ez az ásványi anyag pótolható jódozott só használatával és tengeri halak fogyasztásával.

Magnézium: Minden napra tervezz az étrendbe olyan magnéziumforrásokat, mint az olajos magvak, halak, zöld színű zöldségek, csírák, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya, banán vagy aszalt gyümölcsök.

Kalcium: Fogyassz rendszeresen olajos magvakat, zöld színű növényeket, csírákat, emellett tejtermékeket, mákot és mazsolát is.

Ezek a tápanyagok a magzat fejlődése mellett a kismamák szervezetének működését is előnyösen befolyásolják. Támogatják a szellemi teljesítőképességet, csökkentik a vetélés veszélyét, de segítségül szolgálnak a lábikragörcs kivédésében és az ingerlékenység, lehangoltság tüneteinek enyhítésében is.

Fűszeres krémmel töltött haltekercsek

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre: hat szelet vékony, fehér húsú halfilé

só, frissen őrölt bors

egy kis gerezd fokhagyma apróra vágva

öt evőkanál szűz olívaolaj

egy csokor friss petrezselyem finomra vágva

két evőkanál tetszés szerinti friss zöldfűszer (például bazsalikom, kakukkfű, snidling) finomra vágva

egy teáskanál reszelt citromhéj

5 deka darált mandula

A halszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát, az olívaolajat, a zöldfűszereket, a citromhéjat és a mandulát alaposan összedolgozzuk. Az így elkészült keverékkel megkenjük a halszeletek egyik felét, és szépen feltekerjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig alufóliával letakarva sütjük. Párolt vegyes zöldséggel és basmati rizzsel tálaljuk.

Tápanyagtartalom egy adagra:

Energia: 208 kcal

Fehérje: 12 gramm

Zsír: 18 gramm

Szénhidrát: 1 gramm

Bajor Zsuzsanna

dietetikus, egészségfejlesztő

Ízek és Érzések magazin

Kapcsolódó cikkeink: