Terhesség

Hogy lélegeznek a babák az anyaméhben?

A fejlődő babának oxigénre van szüksége, azonban az első valódi lélegzetet csak a születése után veszi a baba. Hogyan jut oxigénhez a magzat az anyaméhben?
2020. Szeptember 08.
Hogyan lélegeznek a babák az anyaméhben? (Fotó: Getty Images)

A baba anyaméhen belüli légzésében számos biológiai folyamat játszik szerepet. Részt vesz benne a köldökzsinór, amely az 5-6. terhességi hét után kezd oxigént juttatni közvetlenül a fejlődő magzat szervezetébe. A köldökzsinór a méhlepényhez csatlakozik, ami a méhhez kapcsolódik. Mindkét szervben számos ér fut – írja a Medical News Today.

A köldökzsinór és a méhlepény együttesen juttatják el a magzathoz a tápanyagokat, és az oxigénben gazdag vért is biztosítják a számára. Az anya belélegzi az oxigént, majd a vérében lévő oxigén átkerül a baba vérébe. Kilégzéskor pedig a fejlődő babától származó szén-dioxidot is kilélegzi. A köldökzsinóron különböző ereken keresztül jut be az oxigén és az egyéb anyagok, illetve távoznak a salakanyagok, így ezek soha nem lépnek kölcsönhatásba egymással.

Mit érdemes tudni a fejlődő tüdőről?

A tüdő fejlődése a terhesség elején megkezdődik, de csupán a harmadik trimeszterben fejeződik be. A 24-36. terhességi hét között alakulnak ki a léghólyagocskák (alveolusok), amelyek később megtelnek oxigénnel a légzéskor. Amíg ezek nem fejlődnek ki teljesen, addig az újszülöttnek nehézségei lehetnek az önálló légzéssel a méhen kívül.A tüdő fejlődése általában a 35-36. terhességi hét után fejeződik be, az egyes babáknál azonban változó lehet a fejlődése, és a csecsemő fogantatását sem kalkulálják mindig teljesen pontosan. Ezért előfordulhat, hogy a későbbi heteken született koraszülötteknél is tapasztalhatók légzési nehézségek. Ha fennáll a koraszülés kockázata, éppen ezért szokták tüdőérlelő gyógyszer beadását javasolni.

Amikor a magzat tüdeje teljesen kifejlődött, még akkor sem tud vele lélegezni az anyaméhben, hiszen magzatvíz veszi körül, és a tüdő is megtelik a folyadékkal. A 10-12. terhességi héttől a magzat gyakorolja a lélegzetvételeket, de ezzel oxigén nem kerül a tüdejébe, csak még több magzatvíz.

Hogyan lélegzik a magzat a születés alatt és után?

Néhány csecsemő úgy születik, hogy a köldökzsinór a nyaka köré tekeredik – ezt nyakszirti köldökzsinórnak is nevezik, és nagyjából a születések 12-37%-ban fordul elő. A legtöbb esetben nem okoz problémát, és a köldökzsinór így is biztosít oxigént a csecsemőnek. Azonban ha a köldökzsinór nagyon szorosan tekeredik a csecsemő nyakára, az korlátozhatja az oxigénellátást. A szülés során ellenőrzik, hogy a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredett-e, és a lehetőségekhez képest igyekeznek kibontani.A baba születése után az első lélegzetet az új, megváltozott környezet váltja ki, a hőmérséklet-változás, a magzatvíz hiánya és a levegőnek való kitettség.Forrás: medicalnewstoday.com