Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hízás a terhesség alatt: ne aggódjuk túl!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 4. | Frissítve: 2019. október 22.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatti súlygyarapodás teljesen normális dolog, de sokakat meglephet, milyen rövid idő alatt milyen sokat hízhatnak - az ismerősök "kedves" megjegyzéseitől pedig csak még rosszabbul érezhetjük magunkat. De ezt sem érdemes túlaggódni.

Az, hogy ki mennyit hízik a terhesség alatt, számos dologtól függ, nemcsak attól, hogyan táplálkozik és mennyit mozog, de például a kezdősúlyától is. Egy vékonyabb kismamánál természetesen nagyobb súlygyarapodás az elfogadhatóbb, míg egy teltebb típusnál jobban kell figyelni a hízásra. Az ikerterhességnél pedig nagyobb súlygyarapodásra kell számítani. Azt is fontos figyelni, mikor hízik a kismama, illetve mennyire tekinthető egyenletesnek a hízás üteme. Az első trimeszterben általában csak 2-3 plusz kilóra számíthatunk (sőt az is előfordulhat, hogy egyenesen veszít a súlyából a leendő anyuka, például azért, mert állandóan hányinger kínozza), míg a második és harmadik trimeszterben hetente akár 0.25-0.5 kiló hízás is előfordulhat. De lássuk, miért nem érdemes túlságosan aggódni a terhesség alatt felszedett kilók miatt!
Nagyon változó, hogy mennyit híznak a kismamák a terhesség alatt

A hízás fontos a magzatnak.

Ha nem hízik eleget a kismama, azzal megnöveli a koraszülés vagy a túlságosan alacsony születési súly rizikóját, ezek pedig különböző problémákkal járhatnak együtt a babánál, például keingési vagy emésztési zavarokkal.

A hormonok is felelősek.

A terhesség alatti hormonális változások is felelősek a kívánósságért, illetve azért, hogy a testünk hajlamosabb a "raktározásra". Ezeket a raktárakat a későbbiekben az újszülött táplálására használja majd fel a szervezet.

Teltebb mellek.

Nemcsak a kilók száma lesz több, a mell is megnő a terhesség alatt - van, akinek több számmal nagyobb melltartóra van szüksége! Így a várandósság hónapjai alatt még azok is élvezhetik a szép dekoltázst, akiknek egyébként kicsi a melle.

A plusz súly nem marad meg örökké.

Jobban segíthet elfogadni a megváltozott testünket, ha tudatosítjuk magunkban: ezek a változások nem véglegesek, vagyis a szülés után, a hormonális egyensúly visszaállásával a korábbi alkatunk is visszatér (legalábbis többé-kevésbé).

Meglepően gyorsan meg tudunk szabadulni jó néhány kilótól.

Abban a pillanatban, hogy megszületik a kisbabánk, nagyjából 5 kilótól meg is szabadulunk: ennyi az újszülött, a méhlepény és a magzatvíz súlya. Néhány hét elteltével pedig, mikor a hormonjaink is rendeződnek, a folyadékvisszatartással összefüggő plusz kilók is eltűnhetnek. Az is megnyugtató lehet, hogy sok kismama éppen a szoptatás alatt szabadul meg a túlsúlytól - ez ugyanis elég kemény munka a szervezet számára!
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák