Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hipoglikémia a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 7. | Frissítve: 2019. szeptember 10.

Forrás: babaszoba.hu

Hipoglikémiának az alacsony vércukorszintet nevezzük. A hipoglikémia nem önálló betegség. A hipoglikémia gyakori a cukorbetegek vagy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél.

Hipoglikémia a terhesség alatt
A terhességgel összefüggő hipoglikémia leggyakrabban azoknál a nőknél jelentkezik, akkor cukorbetegségben szenvednek.
A diabéteszben szenvedő nők különösen terhesség alatt érzékenyek a hipoglikémiára. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő terhes nőknek egy 2008-as tanulmány szerint 45% -a tapasztalt hipoglikémiát, különösen az első és a második trimeszterben.
Az inzulin hormon szabályozza a szervezet glükózszintjét. Terhesség alatt a szervezetnek több inzulinra van szüksége, ez és a hormonális változások megnehezíthetik a glükóz szabályozását. Terhességi cukorbetegség alakulhat ki attól, ha a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni.

A hipoglikémia tünetei

Alacsony vércukorszint esetében számos nehézség jelentkezhet, pl. gyengeség, zavartság. Egyéb jellemző tünetek:
 • hidegrázás
 • izzadás
 • fejfájás
 • homályos látás
 • kimerültség
 • hangulatingadozás
 • dühérzet
 • szorongás
 • csökkent koncentráció
 • sápadt bőr
 • szabálytalan vagy gyors szívverés
Lehetnek súlyos hipoglikémiás tünetek is úgy mint görcsök vagy eszméletvesztés.

Okok és kockázati tényezők

Ha terhesség alatt hipoglikémiás tünetek jelentkeznek, akkor azonnal beszélni kell a kezelőorvossal. A terhesség alatt kétféle hipoglikémia alakulhat ki:
- Reaktív vagy étkezési hipoglikémia: étkezés után 1-3 órával jelentkezik, gyakori a cukorbetegek körében.
- Koplalásos (vagy böjt) hipoglikémia: Ez akkor fordul elő, ha a vércukor veszélyesen alacsony lesz az étkezések között. Nagyobb valószínűséggel fordul elő olyanoknál, akik nem cukorbetegek.
A terhesség alatt jelentkező hipoglikémia több okból is kialakulhat, például ha valaki kihagy egy étkezést. Fontos, a megfelelő diagnózis, mert a hipoglikémia és a cukorbetegség káros hatással lehet terhességre.
Megfelelő orvosi kezelés esetén az anya és a magzat is biztonságban van.
A terhesség alatt jelentkező alacsony vércukor több okra is visszavezethető.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a leggyakoribb oka a terhesség alatt jelentkező hipoglikémiának.
Alacsony vércukorszint akkor fordulhat elő, ha valaki diabéteszes gyógyszereket szed, vagy nem eszik eleget. Időnként a terhességgel együtt járó hormonális változások miatt a cukorbeteg nőknél kialakulhat hipoglikémia. Ezért fontos az étkezés mennyiségének betartása és a gondos vércukorszint ellenőrzés.

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség is okozhat alacsony vércukorszintet. Becslések szerint a terhes nők 9,2 százaléka terhességi cukorbetegségben szenved, ami a legtöbb esetben megszűnik a terhesség elmúltával.

Reggeli rosszullétek

A vércukorszint nagyon alacsony lehet olyankor is, ha kevés szénhidrátot fogyasztunk vagy ha reggeli rosszullétek, hányások kísérik a terhességet.

Életmód

A terhesség alatt jelentkező hipoglikémia az életmóddal is összefügghet. Így például, ha a terhes nő:
 • nem eszik eleget
 • alkoholt iszik
 • étkezéssel összefüggő rendellenessége van
 • eltúlozza a testmozgást

Gyógyszerszedés

Nem csak a rendszertelen étkezés, hanem gyógyszerek is csökkenthetik a vércukorszintet. Ilyenek például a szulfamid antibiotikumok, a fájdalomcsillapítók, beleérve az aszpirint, a kinin vagy a tüdőgyulladásra alkalmazott pentamidin.

Veszélyezteti a magzatot a hipoglikémia?

Az enyhe hipoglikémia nem valószínű, hogy ártana a fejlődő magzatnak.
A súlyos hipoglikémia kórházi kezelést indokol.
A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők szokatlanul nagy csecsemőket szülhetnek. Ez megnehezíti a hüvelyi szülést, és növelheti annak kockázatát, hogy valamilyen sérülést szenved az anya és a baba.
A cukorbeteg anyák csecsemőinél kialakulhat sárgaság és vércukorszintjük röviddel a születés után veszélyesen csökkenhet.

Kezelés

A terhesség alatti cukorbetegség kezelése különféle lehet. A vércukorszint mérés elengedhetetlen, de szükséges lehet az étrend változtatás is. Lehetséges, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség. Mivel a cukorbetegség elleni szerek hipoglikémiát okozhatnak, ezért elengedhetetlen az orvos utasításainak betartása. Ha a hipoglikémiát más okozza, akkor a kezelés eltérő lehet annak függvényében, hogy mi áll a háttérben.
(Cikk forrása)
Kapcsolódó cikkeink hipoglikémia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések