Terhesség

Hiányozni fog, hogy nem leszek terhes

Ahogy mentem hazafelé a nőgyógyászomtól és minden szembejövő a hatalmas hasamon mosolygott, hirtelen belém villant, hogy mennyi minden hiányozni fog a terhességemből.
2020. Április 04.
Hiányozni fog, hogy nem leszek terhes (fotó: Getty Images)

Ez az utolsó terhességem. Nagy meglepetés ért minket, spontán ikrekkel vagyok várandós. Már van egy gyerekünk, három gyerekkel, hogy fogunk megbirkózni (anyagilag és szellemileg, úgy, hogy semmilyen segítségünk nincs, arról fogalmam sincs. Ahogy napról napra közelebb kerülök a szüléshez, úgy érzem egyre jobban kötődök a hasamhoz –  írja a mother.ly szerkesztője, Conz Preti. Majd így folytatja.

Az első terhességem könnyű volt, de feszült voltam, és nem élveztem a folyamatot annyira, mint most. Tele voltam aggodalommal és kétségekkel, minden ismeretlen volt és kissé félelmetes. Mindenre mindig rákerestem: ez normális? Így kell lennie? Teljesen tudatlan voltam.

Ezúttal azonban a dolgok nem voltak ilyen egyszerűek. Szörnyű émelygéseim voltak, ami miatt napokig sírtam a kanapén, most pedig a testem minden része fáj, ahogy a hasam növekszik, és a gyomorégés sem került el. Mindezek ellenére tudom, mi fog következni és igyekszem mindent kihozni a helyzetből.

Hiányozni fog ahogy A baba belerúg B babába, a mozgásuk tánca a hasamban.

Hiányozni fog az Epsom-sós fürdő, hogy ne fájjon annyira minden csontom.

Hiányozni fog, ahogy a totyogósom megsimogatja a hasam és azt mondja, sziasztok, hugicák.

Hiányozni fognak az esti olajos masszázsok, amikkel kényeztetem magam.

Hiányozni fog, ahogy kacsázva sétálok, hogy úgy nézek ki közben, mint egy pingvin.

Hiányozni fog a kívánósság, az éjszakai evések.

Hiányozni fog a harmadik trimeszter folytonos kérdése, hogy nem tudom eldönteni most bepisiltem vagy elfolyt a magzatvizem.

Hiányozni fog minden ultrahang, amikor apró bepillantást nyerhetek az életükbe, ami a saját testemben zajlik.

Hiányozni fognak azok a döbbent arckifejezések, amikor megkérdezik “fiú vagy lány?” és válaszként azt kapják, hogy “két lány”. Mindenki minden alkalommal elkerekíti a szemeit és kitátja a száját.

És hiányozni fognak a zavaró kérdések, például: “IVF volt?” vagy: “Hogyan fogod megkülönböztetni meg őket?” mert ez lehetőséget ad nekem arra, hogy kicsit képezzem az embereket az ikrek csodálatos világáról.

És leginkább az fog hiányozni, hogy már nem hozok létre új életet. Sőt, kettőt egyszerre.

Persze vannak dolgok, amelyek nem fognak hiányozni – nehogy bárki azt higgye, hogy minden rózsaszín -, nem fog hiányozni a gyomorégés, vagy az, hogy ujjaim megduplázódtak, vagy, hogy néha a légzés a legnehezebb dolognak tűnik a világon.

De hiányozni fog a terhesség.

Persze, szeretnék találkozni a babáimmal, és megismerkedni velük a méhen kívül is. Rengeteg kaland áll előttünk.

Furcsa, hogy én, aki soha nem akartam gyereket, épp a terhességemet gyászolom, azt a terhességemet, amely mindjárt véget ér. Így alakít át az anyává válás.

Ennek a várandósságnak az elkövetkező minden egyes percét élvezem. Dokumentálom az egész folyamatot, így nem felejtem majd el, miközben három kisgyerek után rohangálok.

Örökké hálás leszek a testemnek, hogy életem három legjobb emberét adta nekem.

Conz Preti a mother.ly szerkesztője. Eredetileg Argentínából származik, de New York-ban él férjével, fiával és két mentett kutyájával. Mindig készen áll a következő kalandra és egy új tetoválásra.