Terhesség

Hétfőtől kötelező lesz az arc eltakarása

Április 27-től a BKK járatain, az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban kötelező lesz az arc eltakarása.
2020. Április 22.
Hétfőtől kötelező lesz az arc eltakarása (fotó: Getty Images)

Jövő hét hétfőtől, április 27-től Budapesten csak maszkban, sálban, eltakart arccal lehet felszállni a BKK járataira, üzletekbe, piacra, boltokba menni és taxiba ülni.

“A célunk, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése. Döntésünket egyeztettem a kormánnyal is. Tudom, ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket. Nem jó dolog sálban vagy maszkban sétálni a városban, de még mindig jobb, mintha nem is sétálhatnánk” – mondta Facebook posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A maszkviselésnél ügyeljünk arra, hogy az orr és a száj is fedve legyen. Nem szabad a maszk alá nyúlnunk, letolni az állunkra, le-felvennünk.

Közben az Index arról ír, hogy a BKK munkatárasi az új szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében több forgalmas csomóponton osztanak majd egészségügyi maszkokat. Egészen pontosan a Budapesti Közlekedési Központ és a Főpolgármesteri Hivatal mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóközönségnek és a fővárosban közlekedőknek a következő napokban.

Budapest tíz forgalmas csomópontján, hetente többször, reggel 7:00 és 9:00 között összesen 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen.

A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak. Az alábbi helyszíneken osztanak maszkot a következő napokban:

Batthyány tér M ##8211## metróbejárat

Deák Ferenc tér M ##8211## M3-as metróbejárat

Kelenföld vasútállomás M ##8211## Őrmezői oldal, a metró mozgólépcső előtt

Keleti pályaudvar ##8211## 7-es busz peron, a belváros felé

Kőbánya-Kispest M ##8211## metrópótló peron, buszvégállomás

Nagyvárad tér M ##8211## metróbejárat

Nyugati pályaudvar ##8211## 4-es és 6-os villamos Nagykörút felőli metróbejárat

Örs vezér tere M ##8211## metróbejárat

Széll Kálmán tér M ##8211## metróbejárat

Újpest Központ M ##8211## metróbejárat.