Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Helyünk a nap alatt

Szerző: Fodor-Kassai Mónika

2009. január 11. | Frissítve: 2016. május 27.

Forrás: Kismama magazin

Bár egyre inkább tudatában vagyunk a napozás ártalmainak, a ragyogó napsugarak láttán mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis sütkérezésre...

Helyünk a nap alatt

Nem is csoda, hiszen az ultraibolya fény hangulatjavító hatása már húszpercnyi napozás után jelentkezik: a boldogságérzetet okozó endorfin hormon szintje a napsugarak hatására ugyanis megugrik a szervezetben.
A legfontosabb szabály a napozás esetében az, hogy betartsuk a fokozatosság és mértékletesség elvét; vagyis fokozatos szoktatás és megfelelő fényvédő használata mellett legfeljebb napi másfél órát töltsünk napon, mégpedig vagy a délelőtti, vagy a késő délutáni órákban.

Szabad-e terhesen napozni?

A sugárzás áthatol a pocak elvékonyodott bőrén - vagyis a babának is jut belőle. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy az anya teste esetleg túlzottan felhevül a napozás során, ami árthat a babának.
Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett a reggeli vagy a késő délutáni órákban ne tölthetne a kismama egy kevés időt sütkérezéssel. De ilyenkor is viseljen egyrészes, lehetőleg világos fürdőruhát, és ezenfelül takarja be a hasát kétrét hajtott törölközővel.

A terhességi foltokat a nap okozza?

Részben igen. A szervezetben nagy koncentrációban jelen lévő hormonok UV-sugárzás hatására májfoltokat idézhetnek elő. Ezért kismamáknak érdemes nappal is magas faktorszámú, arcra szánt készítménnyel bekenni magát, amikor utcára megy.

Szüksége van-e bőrünknek extra ápolásra strandolás után?

Feltétlenül. Egy strandon töltött nap végére bőrünk több vizet veszít, mint egy átlagos napon. Ne sajnáljuk az időt és a pénzt, hogy napozás utáni készítményekkel nyugtassuk meg, hidratájuk, feltöltsük értékes ápoló anyagokkal.

Biztonságos-e az önbarnító használata a babavárás időszakában?

Igen, használhatunk barnító hatású krémeket és testápolókat. Kockázatmentes barnulást érhetünk el velük, mivel egyszerűen csak megszínezik a bőr felületét, de a mélyebb rétegekkel nem kerülnek kapcsolatba.
A korszerű önbarnító termékek összetételüknél fogva tökéletesen egyenletes, foltmentes barnaságot biztosítanak egy-két óra elteltével. A bőr alapszínétől függően választhatunk közepes vagy mély árnyalatot eredményező termékek közül (a barna szín többszöri felvitellel mélyíthető).
Használatuk előtt érdemes bőrradírral előkészíteni a bőrfelszínt - így nemcsak tartósabb, hanem egyenletesebb is lesz a barnaság. Mivel az önbarnítók nem növelik a bőr valódi pigmentációját, használójuk nem válik védetté a napsugarakkal szemben. Vagyis a napon a barnultnak tűnő bőr ellenére elengedhetetlen a magas faktorszámú napozószerek használata!
Jó tudni!
Ha az árnyékunk rövidebb, mint a magasságunk, vagyis nagyjából 10 és 16 óra között húzódjunk az árnyékba, vagy vegyünk fel szalmakalapot, hosszú ujjú ruhát!
Használjunk legalább 30 faktoros fényvédőt! Az SPF 30, vagyis a 30-as faktorszám azt jelenti, hogy ha valaki fényvédő nélkül 10 perc alatt égne le, a fényvédő használata mellett ez 30-szor annyi időt venne igénybe: vagyis 300 percet tölthet a napon leégés nélkül. Vigyázat: a naptej egy év elteltével már csupán nagyjából feleannyira véd, vagyis a tavalyi 30-as idén csupán 15-ös faktorszámnak felel meg!
Válasszunk illatmentes, allergiatesztelt, széles spektrumú fényvédelmet nyújtó terméket, azaz olyat, amely egyaránt véd az UVA, az UVB, valamint az infravörös sugárzás ellen. A korszerű fényvédők ötvözik a fizikai és a kémiai fényvédelmet, vagyis a bőrben felszívódó összetevőkön kívül tartalmaznak a bőrfelszínen ható fényvisszaverő részecskéket is.
A fényvédők felvitel után 20 perccel fejtik ki hatásukat, ezért a napozás előtt fél órával kenjük be a bőrt, és két óra elteltével ismételjük meg (bár a legjobb az volna, ha nem lépnénk túl a napon tölthető ajánlott, legfeljebb másfél órai időtartamot!). A vízálló készítmények használatát is ismételjük meg fürdőzés után, mert a törölközővel nagy részét eltávolítjuk. Árnyékban és felhős időben is le lehet égni, mert az UV-sugarak egy része áthatol a felhőrétegen - vagyis a fényvédő használata ilyenkor is szükséges.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák