Terhesség

Házimunkák, amit jobb, ha nem a kismama végez

Főleg a második és harmadik trimeszterben érdemes kerülni bizonyos házimunkák végzését a kismamának.
2021. Február 11.
Házimunkák, amit jobb, ha nem a kismama végez (fotó: Getty Images)

Bár a terhesség természetes állapot, és kevés olyan tevékenység van, amely nem javasolt a terhesség alatt, van néhány házimunka, amelyet érdemes másra bízni, leginkább a terhesség második és harmadik trimeszterében. Lássuk, melyek ezek.

Takarítás

Szinte minden tisztítószer vegyszerekkel vagy mérgezőanyagokkal van tele. Ha bőrrel érintkeznek ezek a vegyszerek, allergiás reakciókat válthatnak ki. Sok kismama terhessége alatt nagyobb érzékenységet tapasztal és előfordulhat, hogy még azokra az anyagokra is máshogy reagál a szervezet, amelyeket a terhesség előtt tolerált. Mindenképp győződjünk meg a szerek összetevőiről, még akkor is, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Takarításkor sokat kell hajolni – ez a másik oka annak, hogy nem javasolják terhesség alatt a takarítást. A sok hajolgatás az ülőidegek gyulladásához vezethet.

A terhesség során megnyúlnak, lazulnak a szalagokat és ízületek, ez fájdalmassá teheti azokat a tevékenységeket, amelyeket a terhesség előtt könnyen elvégeztünk.

Alomtisztítás

Nem kell megszabadulni a macskától attól, hogy kismama lettél, de az alom takarítását inkább végezze most más. A macskák általában hordozzák a Toxoplasma gondii parazitát, amelyet továbbadhatnak a macska ürülékét tisztító személynek. Ez gyakran fertőzésekhez vezethet, amelyek károsak lehetnek. Ha nincs senki aki átvállalná az alomtisztítást, akkor használj kesztyűt, orrot és szájat elakaró maszkot. Az alom tisztítása után alaposan moss kezet.

Fürdőszoba tisztítása

A kifejezetten WC-k és fürdőszobák tisztításra alkalmas takarítószereket érdemes kerülni. A tisztítószerek gőze káros lehet a magzat számára, és a kismamák fokozott érzékenységet mutathatnak egyes szagok, illatanyagok iránt.

Biztonságosabb, ha házi tisztítószereket alkalmazunk vegyszerek helyett. Amikor takarítasz, legyenek nyitva az ablakok.

Nehéz dolgok mozgatása

Nem a szülési szabadság a legalkalmasabb idő arra, hogy átrendezd a lakást, a nagymamától örökölt óriási szekrényt áttold egy másik falra. A nehéz dolgok mozgatása megterheli a hátad, amit már eleve megterhel a hasad egyre növekvő mérete.

Függöny felrakása

Sokan akkor sem szeretnek létrára állva a függönnyel bíbelődni, ha nem terhesek. Kismamaként kifejezetten veszélyes mutatvány, hiszen könnyen elveszítheted az egyensúlyod.(Cikk forrása: momjunction.com)