Terhesség

Házimunka nagy pocakkal

A várandósság vége felé sokszor útban van a pocak, tevékenységeinket ehhez kell igazítanunk. A súlytöbblet erősen megterheli a vázrendszert, ezért ha csak lehet, tehermentesítsük: minél több munkát végezzünk ülve.
2007. Szeptember 06.

Fontos, hogy tisztában legyünk a saját korlátainkkal

Könnyebben megy a zöldségtisztítás, a nyersanyagok előkészítése, ha a konyhaasztal mellé egy magas székre ereszkedünk le. Jó szolgálatot tesz most a bárszék, ám ha nincs ilyenünk, az asztalt helyezzük alacsonyabbra – egy hokedli is megfelel -, hogy ülve se kelljen felemelni a vállunkat. Vasaláshoz állítsuk alacsonyabbra a vasalódeszkát, hogy melléülhessünk.

Álló munkánál támasszuk egyik lábunkat kis zsámolyra, és időnként cseréljük meg a másikkal, így jobb a súlyelosztás. Bevásárláskor egyenletesen terheljük két karunkat, pakoljunk a hátizsákba is – de mértékkel cipekedjünk, ezt a munkát a férfiak is szívesen végzik.

Hajolgatni és lehajolva emelgetni felesleges, ez árthat a keresztcsontnak, a gerincoszlop alsó részének. Inkább kissé terpesztett lábbal guggoljunk le, hasunkat engedjük két combunk közé – ez a testhelyzet a terhestornáról ismerős gáterősítő gyakorlat -, majd a súlyt magunkhoz ölelve emelkedjünk álló helyzetbe, így a combunk végzi az izommunkát. Hasonlóan mossunk fel, vagy használjunk nyeles felmosókészletet.

Munkavégzés közben váltogassuk a testhelyzeteket, időnként relaxáló gyakorlatokkal nyújtsuk ki megmerevedett tagjainkat. És végül: ha elfáradunk, keményedni kezd a hasunk, hagyjuk a dagadt ruhát másra, minden munka várhat addig, amíg valamelyik tetterős családtag elvégzi helyettünk.

Tanuljuk meg időben abbahagyni a tökélyre törekvést, mert ennek a tudásnak a kisbabás időkben is hasznát vesszük majd!

Ez is érdekelhet:

Forrás: Kismama magazin