Terhesség

Hatósági intézkedés indul a békéscsabai kórház szülészeti osztályán

Károsnak tartott kórházi gyakorlatok miatt hatósági eljárás indult a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán.
2021. Január 09.
Hatósági intézkedés indul a békéscsabai kórház szülészeti osztályán (fotó: Getty Images)

A Békés Születéséért Támogatókör még tavaly szeptemberben fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, a békéscsabai szülészetet érintő két kórházi gyakorlattal kapcsolatban. Két gyakorlatot kifogásolt a civil szervezet, az egyik a reggeli vizit keretében végzett főorvosi bemutatás és ennek körülményei (bugyi nélküli várakozás a folyosón) volt, a másik pedig a 0-24 rooming-innel volt kapcsolatos. Facebook-posztjukból kiderül, hogy pontosan milyen gyakorlatot kifogásoltak:

  • A főorvosi bemutatás során a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták, és végeztek rajtuk beavatkozásokat, amire a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.
  • A kórházban sok harc után is csak úgy engedélyezik az újszülöttek és édesanyjuk együttes elhelyezését (rooming-in), hogy a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, és a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére kötelezően “beadja” az újszülöttet a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé.

Az alapvető jogok biztosa a panasz nyomán a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, ami a szülészet-nőgyógyászat szakterület országos szakfelügyelő főorvosa, Bálint Balázs bevonásával megvizsgálta a beadványt, és “számos szabálytalanságot állapított meg”. A Békés Születéséért Támogatókörnek megküldött levélből több részlet nem derül ki, a civil szervezet úgy fogalmazott, hogy “a «számos szabálytalanság» reményeink szerint azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általunk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. Ezáltal reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják.”

(forrás: 444.hu)

Forrás: 444.hu