Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hatékonyan működik a méhlepény?

Szerző: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, G1 Intézet

2011. augusztus 7. | Frissítve: 2020. március 22.

Forrás: Kismama magazin

Szerveink öregedési üteme örökletes tényezőktől, az igénybevétel nagyságától, különféle betegségektől is függ. A méhlepény az egyetlen olyan közülük, melynek átlagosan csupán negyven hét az élettartama.

Ultrahangvizsgálattal ellenőrizhető a méhlepény állapota


Honnan lehet tudni, hogy jól működik-e?
Dr. Szőnyi György G1 Intézet: A lepény elöregedése ugyanolyan normális folyamat, mint bármely más szervé, csak gyorsabban lejátszódik. Az újszülöttek egy része azonban jóval kisebb súllyal látja meg a napvilágot, mint amekkorát a terhesség hossza alapján várnánk. Ennek egyik oka a méhlepény működési zavara, idő előtti öregedése - ennek jele az elmeszesedés lehet.
A lepény erei - ugyanúgy, mint az idősebb emberek erei - meszesednek, majd el-elzáródnak. Emiatt az eredetileg körülbelül húsz négyzetméternyi lepényfelszín fokozatosan csökkenni kezd. A meszes bolyhok már nem képesek a magzat oxigén- és tápanyagellátását biztosítani, ennek következménye a méhen belüli fejlődés lassulása, majd súlyos esetben oxigénhiányos károsodás, legsúlyosabb esetben méhen belüli elhalás lehet. Ám amíg a lepény harmada még működőképes, életben tudja tartani a magzatot.
Néha nehéz felismerni a veszélyhelyzetet, mert ha nem egyenletes az öregedési folyamat, a vizsgálatok közötti időszakban is rohamosan súlyosbodhat a méhlepény állapota. Ezért ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a lepény még a szülés megindulása előtt annyira elöregszik, hogy már nem képes ellátni a magzatot.

Ultrahanggal

A lepény érettségét, vagyis öregedését, a meszesedési folyamatot és ennek mértékét ultrahanggal követik nyomon a kötelező vizsgálatok során.
Nullától háromig terjedő skálán osztályozzák a lepényt érettségi fokozat szerint:
0: sima magzati felszín, egynemű szerkezet
1: enyhén hullámos felszín, mészszemcsék közel a magzati felszínhez
2: szabdalt felszín, a mészlerakódások az anyai felszín felé tolódnak
3: érett lepény, fészkes mészlerakódások

Mi sietteti a méhlepény öregedését?

A genetikai örökségen kívül az életmódunk, betegségeink játszanak döntő szerepet. A nem megfelelően kezelt magas vérnyomás, egyes anyagcsere-betegségek (például a cukorbetegség), illetve a dohányzás a legjelentősebb méhlepény-károsítók. A cigaretta rendszeres élvezete valamennyi öregedési folyamatot gyorsítja, ráadásul olyan betegségeket is viszonylag hamar előidéz, amelyek egyébként talán csak évek múlva jelentkeztek volna. A lepény szerkezete, bolyhainak finom kis erei nagyon érzékenyek a káros hatásokra. A dohányzó nők lepényének bolyhai a szülés után a fokozott meszesedés miatt szinte "kőkeménnyé" változnak.
A terhesgondozás során rendszeresen mérik a vérnyomást, a vizelet fehérjetartalmát. Ha ezek az értékek eltérnek a normálistól, igyekeznek a háttérben álló okokat megtalálni és kiküszöbölni. A terhesgondozás során végzett ultrahangvizsgálat, a köldökzsinóron átáramló vérmennyiség mérése (flowmetria), valamint a terhesség harmadik harmadában végzett magzatiszívhang-ellenőrző vizsgálatok (CTG) mind a magzat egészséges fejlődését szolgálják.
Szerencsére viszonylag ritkán alakul ki olyan súlyos lepénykárosodás, hogy emiatt be kelljen fejezni a terhességet. Ezzel igyekeznek várni, amíg csak lehet, hogy minél érettebb legyen a magzat.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák