Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hatással van a baba génjeire, ha túl meleg van a terhesség idején

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 9.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatóknak első alkalommal sikerült bebizonyítania, hogy az egyre melegedő időjárásnak hatása van az újszülöttekre is.

Hatással van a baba génjeire, ha túl meleg van a terhesség idején (Fotó: iStock)
A legújabb kutatások szerint ugyanis a terhesség alatti nagyon meleg időjárás úgy változtathatja meg a csecsemők genetikai anyagát, hogy az hozzájáruljon az sejtek öregedéséhez. A belga UHasselt Egyetem kutatói 1100 újszülöttet vizsgálták a Genk Kórházban, és a köldökzsinórból vett vérből meghatározták telomereik hosszát. A telomerek a kromoszómák végén találhatók, és védik a sejteket osztódáskor. Az osztódások során a telomerek vége egy kicsit sérül, egészen addig, amíg a sejt már nem tud tovább osztódni, és elpusztul. 2009-ben Nobel-díjat nyert a kutatás, amely bebizonyította, hogy a rövidebb telomerek rövidebb élettartamot eredményeznek.
Az egyetem kutatói ezt követően a Királyi Meteorológiai Intézet kórház melletti mérőállomásán vizsgálták a kapcsolatot a kutatásban részt vevő csecsemők eredményei és a terhesség ideje alatti átlagos hőmérséklet között. A telomerek hossza átlagosan 1,5%-kal csökkent, amikor a heti átlaghőmérséklet 19,5 Celsius fok fölé emelkedett. Ez leginkább akkor volt megfigyelhető, amikor a hőmérséklet éjszaka sem esett. - Ez a terhesség utolsó heteiben 3%-ot meghaladó csökkenést is eredményezhet - mondta a kutatásban résztvevő Dries Martens professzor.
Tim Nawrow professzor pedig azt mondta, hogy az eredményeket még szeretnék pontosítani. - Nem feltétlenül igaz, hogy azok a gyerekek, akiket nagyobb meleg idején vártak, kevésbé egészségesek. A telomerekre hatással lehetnek egyéb faktorok is, mint a légszennyezés, a dohányzás vagy az életmód - magyarázta a professzor, aki hozzátette, hogy a globális felmelegedés újabb egészségügyi kockázatokat vonhat maga után.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák