Terhesség

Hatással van a baba fejlődésére, milyen pózban alszik a kismama?

A várandós anyáknak gyakran mondják, hogy feküdjenek a bal oldalukra éjszaka ahhoz, hogy csökkentsék a halvaszületés kockázatát, azonban egy kutatás szerint a terhesség nagyobb részében bármilyen pózban alhatnak.
2019. Szeptember 12.
Hatással van a baba fejlődésére, milyen pózban alszik a kismama?

A Utah-i Orvostudományi Egyetemen Dr. Robert Silver vezetésével készült kutatás szerint a terhesség 30. hetéig mindenféle alvási pozíció biztonságos. A kutatásban csak olyan hölgyeket vizsgáltak, akik maximum a 30. hétben jártak, ezért nem tudnak a terhesség utolsó időszakáról biztosat mondani.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is ösztönzik gyakran a nőket arra, hogy a bal oldalukon aludjanak, annak ellenére, hogy a terhesség előrehaladásával ez egyre kényelmetlenebb lehet? – Ismerünk egy jelenséget, amely korlátozhatja a véráramlást a szülés során, ha a kismama a hátán fekszik – magyarázta Dr. Nathan Fox, az Icahn Orvostudományi Egyetem szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós professzora, egyetemi docens. A terhesség végén a kismama méhe és a baba a test nagy részét kitölti. – Ha a nő szülés közben laposan a hátán fekszik, lehetséges, hogy az erei összenyomódnak, ami csökkent keringéshez, és a csecsemő pulzusának csökkenéséhez vezet. Ennek ellensúlyozására a nőknek kissé az oldalukra érdemes helyezkedniük – mondta el Dr. Fox, aki a tanulmány társszerzője volt.

A korábbi kutatások készítői, akik a bal oldalon fekvést javasolták, valószínűleg úgy gondolták, hogy a halvaszületések esetén is hasonló dolog történik – tanulmányaik készítésekor megkérdezték ezeket a nőket, hogy emlékeznek, milyen pózban aludtak. Ezek a tanulmányok így szignifikáns kapcsolatot találtak bizonyos alvási pózok, például a háton alvás és a halvaszületés között.

De Dr. Fox kiemelte, hogy az emberek nehezen emlékeznek ilyen részletekre, főként egy tragédia után. Az új tanulmányt azonban máshogy végezték: terhességük alatt 8700 nőt kérdeztek arról, milyen pozícióban alszanak. Egyharmaduk alvásvizsgálaton is átesett, ahol rögzítették is alvási helyzetüket.

A kutatók vizsgálták az olyan kedvezőtlen terhességi kimeneteleket, mint a halvaszületés, a magas vérnyomás, illetve a kisebb születési súly. A résztvevő nők 22%-ánál voltak hasonló esetek, és amikor a kutatók ezeket összevetették az alvási pozíciójukkal, nem találtak semmiféle kapcsolatot. Dr. Silver szerint a terhesség későbbi fázisaiban is folytatni kellene a kutatást, hogy hasonló eredmények születnek-e akkor is. – A nőknek olyan helyzetben kell megpróbálniuk aludni, ami nekik a legkényelmesebb, az orvosoknak pedig óvatosnak kell lenniük, amikor ajánlásokat adnak nekik erre vonatkozóan, figyelembe véve azt is, milyen bizonyítékokkal tudjuk ezt alátámasztani – mondta a szakember.

Dr. Fox szerint nehéz előre jelezni, milyen eredményei lesznek ezeknek az ajánlásoknak. – Az embereket ugyan jó szándék vezérli ilyenkor, de ezek sokak számára kellemetlenséget okozhatnak, és akár a nők egészségére is hatással lehetnek. Ha pedig valami szörnyűség történik, nehéz arról is meggyőzni őket, hogy nem az ő hibájuk volt – magyarázta Dr. Fox.

(Forrás: medicinenet.com)

Kapcsolódó írásaink: