Terhesség

Használt lakásra is jár majd a kedvezményes 10-15 millió hitel

Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek.
2019. Február 21.
Használt lakásra is jár majd a kedvezményes 10-15 millió hitel

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, ha egy családban két gyermeket nevelnek, vagy vállalnak, akkor Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé.

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor – fűzte hozzá.

A július 1-jétől érvényes lehetőségek között említette, hogy akkortól eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt. Novák Katalin kitért a hitelelengedés újabb lehetőségére is. Utalt arra, hogy tavaly januártól a harmadik és a további gyermek érkezésekor az ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből gyermekenként elengednek egy-egy millió forintot. Arra hívta fel a figyelmet, hogy júliustól már a kétgyermekes családoknak is megnyílik a hitelelengedés lehetősége, és megemelik a nagycsaládosok hitelelengedésének az összegét.

Ez azt jelenti, hogy a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot. Közölte, a hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek. Az államtitkár példákon át mutatta be a júliustól érvényes támogatásokat. Így egy használt lakást vásárló, a második gyermekét váró család összesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő, továbbá 9 millió forint kedvezményes kamatozással visszafizetendő támogatást kap. Harmadik gyermeket váró család esetén ez 6,2 millió, illetve 11 millió forintot jelent – fűzte hozzá.

Új lakás vásárlása esetén a támogatás második gyermeket váró családnál 3,6 millió és 9 millió forint, míg a harmadik gyermeküket váró családoknál 14 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 11 millió forint kedvezményes hitel jár – mondta. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat célja az volt, hogy a támogatások a lehető legszélesebb kör számára elérhetők legyenek.

Kapcsolódó:

Forrás: MTI