Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hány ultrahangos vizsgálat szükséges?Ultrahang-szűrővizsgálatok a terhesség során

Szerző: Babaszoba.hu

2008. május 22. | Frissítve: 2021. május 17.

Forrás: HáziPatika.com

Az elmúlt évtizedekben az ultrahang a terhesség alatti egyik legfontosabb diagnosztikai vizsgálattá vált. Segítségével az édesanya és az orvos egyformán rengeteg hasznos információt kap. Mikor kötelező és mikor opcionális? Ennek jártunk utána.

Hány ultrahangos vizsgálat szükséges?

A terhesgondozási rendszert 2014. július 1-gyel egy rendelettel újraszabályozták. A terhesség alatt végzendő ultrahang vizsgálatok rendjét és idejét a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által javasolt protokoll szabályozza, mely szövődménymentes terhesség esetén összesen három ultrahang-szűrővizsgálatot javasol.
A koraterhességben végzett ún. 0. vizsgálat diagnosztikus. A különbség az, hogy míg a szűrővizsgálatok segítségével panaszmentes páciensek esetén igyekszünk feltárni bizonyos kórállapotokat, addig a diagnosztikus vizsgálatokkal panasz, klinikai tünet, normálistól eltérő vizsgálati lelet esetén egy feltételezett diagnózist igazolunk, vagy zárunk ki. A szűrővizsgálati rendszer következetes megvalósításával nagy valószínűsséggel biztosítható a magzati fejlődési rendellenességek, kóros állapotok kiszűrése. Az alábbi vizsgálatok 2D ultrahangvizsgálatok, a 3D-4D ultrahangvizsgálatok nem képezik kötelező részét a terhességi ultrahang szűrővizsgálatoknak!

0. vizsgálat, koraterhességi vizsgálat

Általában hüvelyi (úgynevezett transvaginalis) ultrahangvizsgálattal, a terhesség megállapításakor végzik el. A vizsgálattal kimutatható a terhesség, lehetőség van a terhességi kor meghatározására, a többes terhesség, egyes kórállapotok felfedezésére. Az utóbbiak közé tartozik például a méhen kívüli terhesség, molaterhesség (az üszög- vagy más néven molaterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan malignus) elfajulása, melynek során a lepény szőlőfürtszerű képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erős vérzés kíséretében megszakad), egyéb kismedencei eltérések.

I. ultrahang-szűrővizsgálat

Ideje a 12-13. terhességi hét. Ekkorra a magzati szervfejlődés befejeződik, ami lehetővé teszi a részletes vizsgálatot, ezáltal a kóros fejlődésre utaló jelek nagy eséllyel való felismerését. A vizsgálat legtöbbször, de nem kizárólagosan hüvelyen keresztül történik. A fejlődési rendellenességek szűrése mellett, meghatározásra kerül a terhesség nagysága, élő volta, a tarkóredő (nuchal translucency - NT) vastagság meghatározása. A tarkóredő mérése azért fontos, mert ha értéke eléri vagy meghaladja a 3 mm-t, akkor bizonyos magzati ártalmak előfordulásának valószínűsége nagyobb.

II. ultrahang-szűrővizsgálat

A 18-20. terhességi héten érdemes elvégezni. A vizsgálat célja a fejlődési- és kromoszóma rendellenességek gyanújeleinek kiszűrése, különböző kórállapotok felismerése.

III. ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrés a 30-32. terhességi héten, hasi vizsgálat során történik. A vizsgálat célja a kóros elváltozások kimutatása mellett a magzat növekedési ütemének ellenőrzése. Ilyenkorra az anyai vagy magzati okból kialakuló növekedésbeli elmaradás észlelhetővé válik.
Még több információ a terhesség alatti vizsgálatokról:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések