Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hamarabb kell elkezdeni a terhesvitamin szedését, mint gondolnád

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 27.

Forrás: babaszoba.hu

A megfelelő terhesvitamin hozzájárul, hogy az édesanya és a baba is hozzájusson az összes szükséges tápanyaghoz a várandósság 9 hónapja során. Mikor érdemes elkezdeni szedni ezeket a vitaminokat?

Hamarabb kell elkezdeni a terhesvitamin szedését, mint gondolnád (Fotó: Getty Images)
Erre a kérdésre két válasz is van, de egyik szerint sem kell megvárni az első ultrahangvizsgálatot.

Elkezdheted szedni, amikor próbálkozol teherbe esni

Készen állsz a családalapításra? Amellett, hogy javasolt ilyenkor beiktatni egy nőgyógyászati vizsgálatot, abba kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, és érdemes egészségesebb életmódot követni, felhagyni a dohányzással, és elkezdeni szedni a terhesvitamint.
Azt nem lehet előre megjósolni, hogy mennyi idő, amire teherbe esel - lehet, hogy néhány hét, de akár hónapok is eltelhetnek -, és a fogantatás után még néhány hét, amire megtudod, hogy babát vársz. A fogantatás előtti ellátásnak fontos részét képezhetik a terhesvitaminok.

Elkezdheted szedni, amint megtudod, hogy terhes vagy

Ha még nem szedsz terhesvitamint, célszerű azonnal elkezdened szedni a vitamint, amint pozitív lesz a terhességi teszt.

Miért érdemes már azelőtt szedni a vitamint, hogy megfoganna a baba?

A várandósság valójában sokat kivesz a kismamából, a magzatnak jelentős szüksége van az édesanya természetes erőforrásaira. A baba minden szükséges tápanyagot közvetlenül az édesanyától kap, így a várandósság alatt könnyen vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki. Ezért érdemes már időben megbizonyosodni arról, hogy a szervezet megkap minden szükséges tápanyagot, amire az anyának és a babának is szüksége van.

Melyek a legfontosabb tápanyagok, különösen a várandósság elején?

Bár a várandósság során végig fontos a kiegyensúlyozott vitamin- és tápanyagellátás, vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek különösen fontosak a baba létfontosságú szerveinek, testrészeinek kialakulásához, amelyek közül sok a várandósság legkorábbi heteiben kezdenek fejlődni.
Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) szerint a következők a legfontosabb tápanyagok, amelyekre szükség van:
Folsav
A folsav, azaz B9-vitamin a terhesvitaminok egyik fő összetevője. Ez a vitamin támogatja a baba idegcsövének, a szerkezetnek, amelyből végül kialakul az agy és a gerincoszlop. Ha az idegcső nem fejlődik ki rendesen, a baba nyitott gerinccel vagy  anencephaliaval születhet. A folsav jelentősen megnöveli a megfelelő idegcső fejlődés valószínűségét. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a folsav legalább 50%-kal képes csökkenteni az idegcső rendellenességeket.
Az idegcső a fogantatást követő első 4 héten belül záródik be, ami gyakran azelőtt, vagy közvetlenül azután történik, amikor az anya rájön, hogy babát vár.
Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) napi 400 mikrogramm folsav bevitelét javasolja a nőknek. Miután megerősítették a várandósságot, napi 600 mikrogrammra lehet szükség naponta.
Vas
A vas vérrel és oxigénnel látja el a magzatot, hozzájárul a méhlepény felépítéséhez, és extra vérmennyiséget. A kismamák hajlamosabbak a vérszegénységre, a vaspótlás is biztosítja, hogy megfelelő mennyiségű vörösvértest legyen a vérben. A terhesség alatti vérszegénység növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.
Kalcium
Ahhoz, hogy a baba csontjai és fogai kifejlődjenek, rengeteg kalciumra van szüksége. Ha nem jutsz elegendő kalciumhoz, a baba a terhesség és a szoptatás során a csontjaidból vonja el a szükséges mennyiséget.

Lehetnek mellékhatásai a terhesség előtti terhesvitamin szedésnek?

Általánosságban elmondható, hogy a terhesvitaminokban található vitaminoknak és ásványi anyagoknak nincsenek káros mellékhatásai. Ennek ellenére a terhesvitaminokban az egyes vitaminok és ásványi anyagok mennyisége a várandósoknak szükséges mennyiségben találhatók meg, ezért ezek hosszú távon nem a legjobbak a nem várandósok számára.
A szervezet vasigénye a terhesség alatt például 18 milligrammról 27 milligrammra növekszik. A túl magas vasbevitel rövid távú mellékhatásai közé tartoznak az olyan gyomor- és bélrendszeri panaszok, mint a székrekedés és az émelygés, de idővel nagyobb problémát okozhat az extra mennyiség.
Ezért a terhesvitaminokat javasolt valóban akkor szedni, amikor szükség van rájuk - a terhesség előtt néhány hónappal, a terhesség alatt és akár a szoptatás idején.
Hogy milyen terhesvitamint válassz, arról érdemes megkérdezned az orvosodat is. A különböző típusú terhesvitaminoknál vesd össze a vas és folsav tartalom mennyiségét a terhesség alatt ajánlott beviteli mennyiséggel, hogy ne szedj sem túl sokat, sem túl keveset.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések