Terhesség

Hajápolás

A boldog kilenc hónap alatt a hajhagymák is kevésbé öregednek, a haj feldúsul, egészségesen fénylő lesz. Ám a szülés után ismét változik a helyzet, rendszerint a kismamák bánatára.
2007. Szeptember 06.

Az eddig “bennragadt” hajszálak most szinte egyszerre öregednek el és hullanak ki. A kismamák szomorúan tapasztalják, milyen gyér lett a frizurájuk. A hormonális okokhoz lelki tényezők is társulnak. Az első hónapok újszerű terhelést jelentenek a szervezet számára, a folyamatos kialvatlanság, fáradtság, testi-lelki igénybevétel kimeríti erőforrásainkat, és ez hajunkon is meglátszik. Sokan úgy vélik, a szoptatás is szerepet játszik a hajhullásban, ez azonban tévedés, azok a kismamák is elveszítik hajkoronájuk egy részét, akik nem szoptatnak. Vegyük fontolóra!

– Helytelen gyakorlat, hogy a sampont közvetlenül a hajra öntjük. A koncentrátum roncsolja a fejbőr zsír- és savköpenyét, ezért a sampont először egy kis pohárka meleg vízben oldjuk fel.

– Biztosan javára válik minden típusú fejbőrnek az alapos masszírozás. Ez felélénkíti a vérkeringést, ami alacsony vérnyomás vagy a nyaki csigolyák meszesedése esetén sokszor renyhe – a hajhullás egyik oka ez lehet. Disznószőr kefével dörzsöljük át a fejbőrt, a bőséges vérellátottság a hajnövekedést, a hajhagymák működését is serkenti.

– A zsíros fejbőrt csalán- vagy bojtorjánsamponnal mossuk, majd csalánteával öblítsük le – a maradékot pedig igyuk meg.

– Száraz hajra tegyünk hajmosás után meleg pakolást. Keverjünk el három tojássárgáját három evőkanál hidegen sajtolt olajjal, egy mokkáskanál ecettel, ugyanennyi mézzel, és kenjük be a hajvégeket. Laza zuhanysapkával fedjük be a kencét, tekerjünk még rá egy törülközőt, és hajszárítóval melegítsük egy kissé. A meleg hatására a külső keratinlemezek megnyílnak, és így a hatóanyagok könnyebben beszívódnak a hajszálak belsejébe.

Forrás: Kismama magazin