Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha túl korán jön a babaKérdések és válaszok

Szerző: Babaszoba.hu

2013. augusztus 17. | Frissítve: 2018. január 24.

Forrás: babaszoba.hu

Előfordulhat, hogy a baba a várnál korábban érkezik. De vajon meddig számít a kicsi koraszülöttnek?

Ha túl korán jön a baba

Mikor koraszülött egy baba?

A 37. hét előtt született babákat koraszülöttnek tekintik, és speciális vizsgálatoknak vetik alá őket, akkor is, ha elérik a 3000 grammot, és egészségesnek tűnnek. Annak időpontja, hogy mikortól menthető meg egy magzat, folyamatosan tolódik kifelé. Amerikában előfordult olyan is, hogy 24. hétre született babát is sikerült életben tartani, nálunk a túlélés esélyét valahol a 27-28. hétre teszik.

Biztos sérült lesz?

Egyáltalán nem biztos. Természetesen az esélyei összefüggnek a terhesség korával, illetve a születési súllyal, de előfordulnak egészen csodálatos esetek, mint ahogy váratlan tragédiák is.

Fejleszthető! Koraszülés esetén nagyon fontos, hogy olyan kórházba kerüljünk, ahol van koraszülöttosztály (PIC). Ennek hiányában koraszülöttmentő szállítja át a babát egy olyan intézménybe, ahol megfelelően el tudják látni.
A kezdeti gondos ellátás legalább olyan fontos, mint az időben elkezdett fejlesztés. És ne feledd: ha korababád van, mindig tartsd szem előtt, hogy mikor kellett volna megszületnie - a képességeit mindig ehhez, az úgynevezett számított korhoz fogják viszonyítani.
Kapcsolódó cikkeink koraszülés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések