Terhesség

Ha túl hosszú vagy rövid a köldökzsinór

Gyakori jelenség, hogy születéskor a baba nyaka köré csavarodva pillantjuk meg a köldökzsinórt, sőt az sem ritka, hogy egész testére rátekeredik.
2007. Szeptember 04.

Ha túl hosszú vagy rövid a köldökzsinór

Előfordul, hogy már az ultrahangvizsgálaton feltűnik, de aggodalomra semmi ok. A köldökzsinórt úgy alkotta meg a természet, hogy jól bírja a húzódást, préselődést, és közben ne akadozzon a keringés.

A köldökzsinórban az erek nehezen összenyomható kötőszövetbe ágyazottan futnak benne, attól nem kell tartani, hogy a baba elnyomhatja, és így megszűnne a keringés. A köldökzsinór az magzattal együtt nő, a várandóság végére 50-70 cm hosszú lesz. A 80 centiméteres hosszúság felett már számos szövődmény fordulhat elő, leggyakrabban az, hogy a méhösszehúzódások idején a magzat testére hurkolódott vagy csomós köldökzsinórban csökkenhet a keringés. Hasonló gond a túlságosan rövid zsinórral is adódhat: hüvelyi szülés közben megfeszül, teljesen megszűnhet benne a keringés.

Köldökartériából kettő is fut benne, ez szállítja a friss, oxigénben dús vért a magzathoz. A zsinór általában olyan hosszú, hogy az sem jelent gondot, ha csomó képződik rajta, vagy többször is a baba nyakára tekeredik. Igen ritka szövődmény, ha a csomó annyira megszorul, hogy megszakad benne a keringés. A kitolási szakban is hátráltató tényező, ha a túlságosan rövid zsinór nem engedi kicsúszni a babát.

Kapcsolódó cikkeink köldökzsinór témában:

Forrás: Kismama magazin