Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha magas a vérnyomásod a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2016. február 10.

Forrás: Kismama magazin

A várandósság alatti magas vérnyomás következtében elmeszesedhet a méhlepény, így a magzat ellátása nem lesz kielégítő, kisebb súllyal jön világra, sokszor koraszülöttként.

A véredények összeszűkülése miatt a várandósnál görcsök léphetnek fel. A magas vérnyomást tehát mindenképpen kezelni kell. A terhesgondozáson mindig ellenőrzik az értéket, de a kismama maga is észreveheti, ha emelkedik: hirtelen fejfájás, szemvibrálás jelzi, hogy valami nincs rendben. Tartósan magas vérnyomásnál a kismama hajszoltnak érzi magát, egész nap sokat dolgozik, mégis többet szeretne végezni, gyakorta fáradtsága ellenére sem tud aludni éjszaka.

Nemcsak a mért értékek (140/90-től tekintik magasnak) döntőek, hanem az is, hogyan változik a várandósság során. A huszadik hét körül gyakran megemelkedik a vérnyomás.

A magas vérnyomás kialakulásában jelentős szerepe van a lelki tényezőknek, a stressznek

Magasnak kell tekinteni akkor is, ha a kezdetben mért értékekhez képest a felső érték harminccal, az alsó tizenöttel nagyobb, még ha ez egyébként a 140/90-es határérték alá esik is. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek várandósságuk előtt is magas volt a vérnyomásuk, a túlsúlyosak, vagy ahol a családban jellemzőek az öröklődő érrendszeri betegségek.

A magas vérnyomás a kismamák hét-tíz százalékát érinti, és háromszor gyakoribb az első gyereküket váróknál, mint a többedik terhességnél. Kialakulásában jelentős szerepe van a lelki tényezőknek, a stressznek. Ezért azonnali életmódváltásra van szükség, az orvos sokszor kiírja a kismamát, hogy többet pihenhessen. A magas vérnyomás figyelmeztető jel: a pörgős életritmus lassítására, befelé fordulásra int. Az étkezési szokások átalakítása is sokat segíthet.

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend mellett fontos a napi két liter folyadék és egy kávéskanálnyi jódozott só elfogyasztása. Bő zöldséglevesekkel fedezhetjük a só- és folyadékszükségletet, így egyben kellő mennyiségű vitaminról és növényi rostról is gondoskodtunk.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Terhességi magas vérnyomás ellen alvás?
 • Inkább alacsony legyen, mint magas!
 • Koraszülés és stressz
 • Vetéléshez is vezethet a lepényi elégtelenség

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák