Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha kevés a magzatvíz

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 28.

Forrás: babaszoba.hu

A magzatvíz mennyisége a terhesség előrehaladtával folyamatosan növekszik, egészen a 36.hétig, ezt követően csökken. A terhességi rutinvizsgálatok része a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése, bár erősen szubjektív a meghatározása.

Ha kevés a magzatvíz (fotó: Getty Images)
A magzat a méhben magzatvízben úszik. A magzatvíz tiszta, esetleg opálos, vízszerű, benne magzatmáz bolyhok, flokkulusok úsznak. A magzatvíz vízből és pici részben sóból és magzati sejtekből áll.
A magzatvíznek több fontos szerepe is van. Mindenekelőtt védőburokként szolgál a magzat számára, egyenletes hőmérsékletet biztosít számára és védi a külvilágból érkező nyomástól, ütéstől, rázkódástól. A magzatvíz a köldökzsinórt is védi az összenyomódástól. Az anyagcserében is fontos szerepe van, mennyisége háromóránként kicserélődik. A magzatnak a magzatvíz a mozgás lehetőségét is biztosítja.
A magzat lenyeli a magzatvizet és a vizeletet is ide üríti, ezzel ő is hozzájárul a magzatvíz termelődéséhez.
A magzatvíz mennyisége folyamatosan nő a terhesség előrehaladtával, a legtöbb magzatvíz a terhesség 36. hetében van, akár 1-1,5 liter is lehet a mennyisége. Ezután a magzatvíz mennyisége folyamatosan csökken, a 40.hétre 0,7-1 literre.
A terhességi vizsgálatok alkalmával, ultrahangos vizsgálattal nézik a magzatvíz mennyiségét, de erősen szubjektív a mennyiség meghatározása, ugyanis bizonyos viszonyítási pontok alapján ítélik meg a mennyiséget.
A magzatvíz mennyisége túl sok és túl kevés is lehet, utóbbiról akkor beszélhetünk, ha mennyiség fél liter alá csökken. Ezt oligohydramnionnak nevezzük és a terhességek kb. 2 százalékában fordul elő. Ha felmerül a gyanú, hogy kevés a magzatvíz, akkor ismételt vizsgálatra van szükség. A kevés magzatvíz oka lehet pl. vesefejlődési zavar ami elégtelen termelődést eredményez, de okozója lehet magzati oxigénhiány is vagy a méhlepény meszesedése. Az is könnyen előfordulhat, hogy nem áll a háttérben semmilyen kóros állapot, ilyenkor lehetséges, hogy éppen abban a pillanatban történt a magzatvíz mennyiségének meghatározása, amikor a termelődés mértéke meghaladta a felszívódás mértékét, tehát egy pillanatnyi állapotot rögzített. Ebben az esetben semmilyen későbbi következménnyel nem jár az állapot. Ettől függetlenül minden olyan esetben, amikor a vizsgáló nem találja megfelelőnek a magzatvíz mennyiségét, kontrollvizsgálatra van szükség.
(Cikk forrása: g1intezet.hu, hazipatika.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák