Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha ezt Angelina Jolie tudta vona...

Szerző: Bulla Bianka

2011. június 13.

Forrás: babaszoba.hu

Talán nem feküdt volna kés alá gyermekei születésekor. A fájdalmak elkerülésében bízva sokan eljátszanak a császármetszés gondolatával, s a celeb anyukák - Victoria Beckham, Claudia Schiffer - előszeretettel választják a csöppet sem veszélytelen műtétet.

A császármetszés nyolcszor-tízszer kockázatosabb a természetes szülésnél, ráadásul sokkal lassabban regenerálódsz utána. A baba világrahozatala ma már lehet kevésbé fájdalmas és kimerítő, mint néhány évvel ezelőtt - erről mesél két csöppség boldog anyukája, aki elárulja, milyen eszközt vetett be, hogy megkönnyítse saját és kislánya dolgát a szülőszobában.

- Két gyermekem van, Zsombor és Panna. Mindkettőjüket természetes úton szültem meg, de érkezésük között nagy volt a különbség. Az első szülésem spontán indult, a második nem, mert a 36. héten nem festettek túl vidám képet a CTG-eredményeim (a baba mozgás közbeni szívhangját és a méhösszehúzódásokat figyelő vizsgálat). A 30. héten már nyitva volt a méhszáj, ezért onnantól feküdnöm kellett, egyáltalán nem kelhettem fel, és semmit nem emelhettem, beleértve az akkor kétéves kisfiamat. Eléggé megviselt, főleg lelkileg. Ráadásul öt héten át jóslófájásaim voltak, s amikor a 37. héten bementem a kórházba, az orvosok nem vártak tovább, megindították a szülést. Hál'istennek, amilyen ijesztően indult, olyan jól alakult minden, szűk két órán belül már a karomban tartottam Pannát.
Nem sokat teketóriázott a pici lány! A kisfiad is ilyen gyorsan érkezett?

Nem, vele sokkal tovább tartott a szülés. A vajúdási szakasznak két fázisa volt; itthon indult délután kettőkor, majd a kórházban folytatódott este kilenctől másnap reggel hét óráig, kétperces fájásokkal. Az ő érkezését megszenvedtem. Hiába sejtettek nehézségeket a leletek Panna érkezése előtt, ő könnyebben megszületett. Egészen biztos vagyok abban, hogy ebben a Dianatalnak is szerepe van, pedig eleinte nem nagyon hittem a dologban.

Honnan tudtál a gél létezéséről?

Édesanyám az egészségügyben dolgozik, ő javasolta, hogy a második szülésnél próbáljam ki. Nem gondoltam, hogy ilyen sokat számít a használata, el nem tudtam képzelni, hogy egy szülészeti gél valóban segíthet a babának. Megkérdeztem az orvosom, és ő azt mondta, jó ötletnek tartja, ezért hosszas hezitálás után az utolsó hetekben beadtam a derekam, szerencsére. Sokan mondják, hogy a második szülés általában könnyebb, mint az első, na de ennyivel? Tíz órát vajúdtam az egyik babával, a másikkal pedig összesen másfél órát vett igénybe a szülés, kizárt, hogy a gél nélkül ilyen óriási különbség lett volna. Az orvosom is ugyanezt mondta, aki tudja, látta, milyen volt az első szülésem Zsomborral.
A szülésnek mely fázisában kaptad meg a gélt?

A rossz szívhangok miatt, és mert kevés volt a magzatvíz, mesterségesen megindították a szülést. Burokrepesztést csináltak, ezután kaptam meg az első adag Dianatal gélt, este hat órakor. Negyed nyolc körül mondtam az orvosomnak, hogy úgy érzem, Panka hamarosan megérkezik. Megvizsgált, megkaptam a második adag Dianatalt - hozzáteszem, a csomagban lévő három adagból csak kettőre volt szükségem, a harmadikhoz hozzá sem nyúltunk -, és azt mondta, még legalább egy óra. Ahogy kiment, szóltam a szülésznőnek, hogy én bizony úgy érzem, itt az idő. Megnézett, és már kiáltott is az orvosnak, hogy forduljon vissza, mert szülünk. Egy perc alatt eltűnt a méhszáj, szó szerint! Maga a kitolás mindkét gyereknél könnyen ment, de Panna gyorsabb volt, mint a bátyja, és sokkal jobban csúszott.

Szülés után milyen hamar regenerálódtál?

Nagyon hamar, egy-két nap alatt teljesen rendbejöttem. A lányom születése után nem sokkal az egyik barátnőm is szült, ugyanannál az orvosnál, ő is Dianatallal, hozzám hasonlóan könnyen és komplikációk nélkül. A fiam és a lányom születése között számomra az volt az igazán szembetűnő különbség, hogy Pannánál egyik percről a másikra eltűnt a méhszáj, és a kicsi pillanatok alatt átjutott a szülőcsatornán még úgy is, hogy 600 grammal többet nyomott, mint amennyit az orvosok a születése napján megjósoltak. Olyan gyorsan regenerálódtam, hogy a harmadik napon már úgy éreztem magam, mintha nem is szültem volna.
(T. Claudia, Kecskemét)

További információ: www.dianatal.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések