Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha éretlen a baba tüdeje: mi is az a surfactant?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 2. | Frissítve: 2021. január 1.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttkori úgy nevezett respirációs distressz szindróma egy, a tüdő éretlenségéből származó, a koraszülötteket érintő súlyos légzészavar, amelynek kialakulásáért a tüdő felületaktív anyagának, a surfactantnak a csökkent mennyisége felelős.

Mi az a surfactant?

Respirációs (légzési) distressz szindróma (IRDS) a neve annak a koraszülötteket fenyegető légzészavarnak, amely az 1500 gramm alatt, illetve 32. hét előtt született kisbabák jelentős részére jellemző. Hazánkban évente kb. 2500 koraszülöttet kezelnek IRDS miatt.
A koraszülött baba éretlen tüdeje nem tud elegendő felületaktív anyagot, a surfactant termelni, amely ahhoz szükséges, hogy a surfactant anyag felületi feszültség-csökkentő hatása révén megakadályozza, hogy a hólyagocskák fala összetapadjon. A surfactant segítségével a tüdők léghólyagocskái a ki- és belégzés során végig nyitva maradnak. A surfactant a tüdőben a 16. terhességi héten kezd termelődni, de a tüdő léghólyagocskáiba történő kiválasztódása csak a 28-36. terhességi héten várható.
A korababák tüdejében a léghólyagok teljesen összeeshetnek, így a levegő teljesen kiürül a tüdőkből. A respirációs distressz következtében nehézlégzés és szapora légzés jelentkezik, amelynek során a légzőizmoknak sokkal több munkát kell kifejteniük, mint normális esetben. Néhány óra alatt a betegség egyre súlyosabb lesz: a légzőizmok elfáradnak. A kissúlyú újszülött gyengébb légzőizmai nem képesek ennek a munkának az elvégzésére.
Ha csak enyhe fokban jelentkezik a respirációs distressz szindróma, akkor a baba oxigént kap maszkon át vagy egy csövön keresztül az orrába. Súlyos esetben lélegeztetőgéppel támogatják a koraszülött baba légzését.
Ezen felül surfactant készítményt adnak a kisbabának, amely a természetes felületaktív anyaghoz hasonlóan viselkedik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák