Terhesség

Ha elmondom, hogy babát várok, ezeket a megjegyzéseket nem szeretném hallani

Fenébe, hogy ezekre nem gondoltam, amikor gondosan követtem a peteérésem, vagy minden hónapban ovulációs teszteket vásároltam, igaz?
2020. Január 11.
Ha elmondom, hogy babát várok, ezeket a megjegyzéseket nem szeretném hallani (Fotó: iStock)

“Legalább a harmincas éveidig vártál az életed tönkretételével!”

“Készülj fel arra, hogy minden egyes alkalommal be fogsz pisilni, amikor nevetsz.”

Vagy, a kedvencem:

“Biztos vagy abban, hogy ebbe a bizonytalan világba akarsz egy gyereket megszülni?”

Tudom, hogy a családalapítás, nem csak az újszülött baba finom illatáról, meg a reggeli ölelésekről szól, egy puha fehér kiságyban. Láttam én is dackorszakos kisgyerekeket a boltokban. Elképzeltem, milyen lesz a testem a szülés után. Olvastam az igazat mondós anyukák blogjait is. Szóval, amikor elmondom, hogy terhes vagyok (vagy ha már a növekvő pocakomat veszik észre), nincs szükségem senkitől, hogy emlékeztessen ezekre a dolgokra. Kérlek, hagyjatok élni egy kicsit a kis buborékomban, ahol boldogan simogathatom a pocakom, és álmodozhatok a benne lakó kisemberről – írja Amy Green, a Today’s Parent szerzője.

Nem várom el senkitől, hogy kiugorjon a bőréből, amikor megtudja, hogy gyereket várok. De amikor szó szerint mindenki, a főnöködtől kezdve a kávézósig, elengedhetetlen vágyat érez, hogy hozzáfűzzön valamit a hírhez, akkor ideje visszatérni az alapokhoz: ha nem tudsz semmi szépet mondani, ne mondj inkább semmit. Amy Green a következőket tanácsolja azoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Végy egy mély levegőt

Az emberek váratlan reakciói gyakran meglepetésszerűen érhetnek, és rögtön védekezővé válhatsz. És bár minden jogod megvan, hogy dühös, megbántott vagy bosszús légy, nem mindig célravezető, ha engedsz ezen érzelmeidnek. Végy egy mély levegőt, és ismerd be, hogy is érzed most magad. (Csak magadnak, nem a kéretlen kommentelőnek. Kutatások bizonyítják, hogy ha megnevezzük magunkban az érzéseinket, az segít őket kezelni.) Amikor már lenyugodtál, megpróbálhatod békésebb mederbe terelni a beszélgetést. Valaki éppen az egyértelmű alváshiányos éjszakákra figyelmeztet? Próbáld elviccelni a dolgot (“Remek, úgyis kell egy kis segítség, hogyan maradjak ébren este kilenc után!”), maradj pozitív (“Remélem azért a legjobbakat!”), vagy legyél kíváncsi (“Te hogy oldottad ezt meg?”). Az illető ettől jobban fogja érezni magát, mert szakértőnek hiszi magát, és ki tudja, lehet még valami trükköt is tanulsz.

Képzeld magad a helyükre (és ne feledd, ez az egész lehet nem is rólad szól)

Az emberek negatív hozzászólásainak gyakran kevesebb közük van hozzád, mint ahhoz, ami bennük zajlik. Nehéz lehet meglátni valaki más terhességének a pozitív és boldog oldalát, ha te éppen most vagy az önálló alvásra szoktatás közepén, vagy most takarítottad össze a harmadik kakihalmot a mai nap. És különösen fontos megfelelő érzékenységgel közölni a terhességi híredet azokkal, akik a meddőség szívfájdalmával küzdenek. Szóval legközelebb, amikor megkérdőjelezik, hogy miért is akarsz szülő lenni, vagy valamit jósolnak a melleiddel kapcsolatban, kérdezd meg magadtól: “Vajon miért érzi magát így ez az ember? Vajon mi játszódik le bennük, amit én nem láthatok?” Ha beleképzeled magadat mások helyzetébe, azzal elkerülheted a felesleges konfrontációt. Kis szerencsével az empátiád teljesen meghatja majd őket.

Adj nekik egy esélyt

Időről időre mindenki mond olyat, amit később megbánhat, tehát hagyd őket egy kicsit, és add meg nekik az esélyt, hogy bocsánatot kérjenek, vagy legalábbis visszavonuljanak. Néha hasznos lehet egy jóbarát, a negatív kommentjei ellenére, aki már tudja, min megyünk keresztül, mikor a terhességgel vagy a szülőség nehézségeivel küzdünk. Ezekben a pillanatokban jobban fogjuk értékelni a pozitív megnyilvánulásaikat, mint a negatívakat.

Állj ki magadért

Néha, ha a negatív hozzászólás nagyon betalál, és sehogy sem tudod túltenni magad rajta, az a legjobb, ha megbeszéled a dolgot az adott személlyel. Ha határozott akarsz lenni, magyarázd el, hogy érezted magad az illető megjegyzése miatt, ahelyett hogy ujjal mutogatnál rá, és azt fitogtatnád, mit rontott el. Készülj fel, hogy az emberek nem mindig készek efféle nyíltságra és visszajelzésre. Gondolj olyankor arra, hogy te letetted ezt a terhet, kiálltál magadért, és megtetted, amit tudtál.

Hagyj szabad teret, és vedd körül magad olyanokkal, akik támogatnak

Jusson eszedbe mindig az, hogy valószínűleg minden negatív megjegyzés mellé legalább egy tucat pozitív fog érkezni, az ölelésekről nem is beszélve. Próbálj ezekre az értékes pillanatokra koncentrálni, azok helyett, amik dühöt keltenek benned. Azonban, ha valaki folyamatosan negatívan áll a terhességedhez, vagy kéretlen tanácsokkal bombáz (és már beszéltél is vele a dologról, de az sem segített), akkor választhatod azt is, hogy kicsit eltávolodsz attól a személytől. Helyette inkább vedd körül magad olyanokkal, akikkel jól érzed magad. Így egy fontos döntést hozol az egészséged érdekében, hisz kutatások azt is kimutatták, hogy a szeretetteljes környezet a terhesség alatt jobb mentális egészséghez vezet, és csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát.És ha esetleg valaki más osztja meg a terhessége hírét veled, mikor te már túl vagy azon, ami felé ő csak tart, jusson eszedbe, te min mentél keresztül a kéretlen tanácsokkal és megjegyzésekkor, és inkább kérdezz rá, választottak-e már nevet.Korábbi írásaink: