Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha beteg a szoptató anya

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 10. | Frissítve: 2019. november 19.

Forrás: babaszoba.hu

Mi a teendő, ha az anya megbetegszik a szoptatás időszakában? Folytathatja-e nyugodt szívvel a szoptatást?

Ha beteg a szoptató anya

Ma már aligha kell bárkit meggyőzni a szoptatás jelentőségéről, az anyatejben található tápanyagok fontosságáról. Nem kérdés, az anyatejnél nincs jobb táplálék a babának! Az is jellemző, hogy az édesanyák igyekeznek minél tovább, de legalább gyermekük egyéves koráig szoptatni.

Közbejöhetnek azonban nem várt akadályok, például betegségek...

Mi a teendő, ha az anya összeszed valamilyen vírusfertőzést, megfázik, esetleg elrontja a gyomrát? Ilyenkor óhatatlanul is felmerül a kérdés: folytassa-e a szoptatást? Jó hír, hogy a legtöbb anyai betegség esetében nincs akadálya annak, hogy a kismama tovább szoptassa csecsemőjét! Önmagában még a lázas állapot sem kizáró ok. Az anyatejben ugyanis olyan ellenanyag termelődik, amely megvédi a babát a kórokozóktól. Így mindketten jobban járnak, ha az anya nem függeszti fel a szoptatást.
Ha az édesanya csak a gyógyulás után akarja a táplálás eme módját folytatni, nem alakulnak ki az említett ellenanyagok, s a gyermek ezután könnyebben elkaphatja a fertőzést.

Szoptatásbarát orvosságok

Mindemellett nagyon fontos, hogy a szoptató nő pihenje ki a kórt, és ha van rá mód, kérjen segítséget a baba ellátásához, illetve a mindennapi teendőkhöz. A legtöbb betegségre ma már létezik olyan gyógyszer, amelyet szoptatás mellett is lehet szedni, érdemes tehát ezeket előnyben részesíteni. A készítményeket a betegtájékoztatóban leírt időben és módon alkalmazzuk! Ha lázas, akkor különösen ügyeljen arra, hogy a szokásosnál több folyadékot juttasson a szervezetébe.
Ha mégis fel kell függeszteni a szoptatást, akkor az anyatej termelődését fejéssel biztosíthatjuk. Az így nyert nedűt azonban ne adjuk a babának, hanem öntsük ki! Ha vannak korábban lefejt tartalékaink, akkor azt, ha nincs, akkor tápszert adjunk ez idő alatt a gyermeknek. Cumisüveg helyett azonban érdemes valamilyen alternatív módszerrel, itatópohárral, fecskendővel, kanállal próbálkozni, hogy aztán könnyebben visszatérjen a baba a szopizáshoz.

Ne adjuk fel!

Nehéz pillanat, amikor az anya kórházba kerül, hiszen a legtöbb helyen nincs arra lehetőség, hogy szoptatott csecsemője vele tartson, pedig az lenne az ideális megoldás. Mit tehetünk, ha ez lehetetlen? A családtagok az etetések időpontjában bevihetik a kicsit az anyához, vagy pedig az édesanya által lefejt tejet hazaszállíthatják, és otthon megitathatják a gyermekkel.
De nem csak a kismama, a gyermek is megbetegedhet a szoptatás időszaka alatt. A kis betegnek ilyenkor még nagyobb szüksége van az édesanya közelségére, a megnyugtató szopizásra! Az anyatejjel rengeteg immunanyaghoz jut a baba, és könnyebben leküzdheti a kórt. Amennyiben az eldugult orr megnehezíti a szoptatást, mielőtt mellre rakjuk, szívjuk le a kicsi orrát! Ha így sem tud szopni, akkor fejjük le a tejet, és adjuk oda neki pohárból, kanállal vagy fecskendővel! Ne adjuk fel az anyatejes táplálást, hiszen mindössze pár napról van szó! Ha kell, fejés segítségével juttassuk hozzá gyermekünket a pótolhatatlan italhoz!

Amikor tényleg nem megy a szoptatás...

Előfordulhat, hogy valóban le kell mondani az anyatejes táplálásról és a szoptatásról. A galaktozémia nevű anyagcsere-betegséggel született babák szoptatását nem javasolják, továbbá bizonyos esetekben - például Down-szindróma, szájpadhasadék - nehézségekbe ütközhet a baba szopizása. Ilyenkor megoldást jelenthet az anyatej lefejése.
Mindenképpen tartsuk szem előtt: ha kérdéseink vagy kétségeink vannak, egyeztessünk szakorvossal, illetve forduljunk tapasztalt szoptatási tanácsadóhoz!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések