Terhesség

Ha babát szeretnél, tedd le a mesterséges édesítőszereket

Érdemes kerülni a diétás termékek fogyasztását, mivel ezek csökkenthetik a nők termékenységét - derült ki egy kutatásból, amelyek lombik-programon átesett nők életmódszokásait vizsgálta a termékenységgel összefüggésben.
2016. Október 27.

Ha babát szeretnél, tedd le a mesterséges édesítőszereket

Azok a nők, akik sok mesterséges édesítőszert fogyasztanak, kisebb eséllyel lesznek terhesek mesterséges megtermékenyítés (IVF) során, mivel petesejtjük és embriójuk is rosszabb minőségű. Nem csak az üdítőkben lévő mesterséges édesítőszerek, de a forró italokba csöpögtetett verziók is problémát okozhatnak, ha IVF-ről van szó.

Bár a mesterséges édesítőszer sokak szerint egészségesebb, mint a cukor, egy amerikai IVF-klinika kutatása szerint mindkét opció egyaránt árthat a termékenységnek.

A brazíliai Fertility Medical Group szakemberei összesen 5548 petesejtet vizsgáltak termékenységi kezelésen áteső nők esetében, és kiderült, hogy a mesterséges édesítőszereket és a cukros italokat fogyasztó nők petesejtjei lényegesen rosszabb minőségűek, ezért a beültetés a méhbe kisebb arányban sikeres.

A szakemberek szerint fontos, hogy a gyermekáldásra vágyó párok tisztában legyenek a helyes táplálkozás fontosságával, ugyanakkor mások szerint a probléma oka az, hogy a cukros italokat sűrűn fogyasztó nők rendszerint túlsúlyosak, ezért nehezebb számukra a teherbeesés.

A kutatás kritikusai szerint további felmérésekre van szükség, hogy a mesterséges édesítőszerek és a cukor termékenységre gyakorolt hatását feltérképezzék.

Forrás: Medipress