Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha a férfi (újra) apa akar lenni

Szerző: Babaszoba.hu

2013. október 6. | Frissítve: 2017. augusztus 17.

Forrás: HáziPatika.com

Egyszerűnek és végleges megoldásnak tűnik a férfiak sterilizálása, de vajon van-e onnan visszaút?


Ma már létezik olyan speciális andrológiai - azaz férfigyógyászati eljárás -, amely egyre több férfit érint. Ez az eljárás a művi meddővé tétel feloldása, vagyis a szétvágott ondóvezeték műtéti helyreállítása.
Prof. dr. Papp György egyetemi tanárral, a SOTE Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetőjével arról beszélgetünk, mi a teendő, ha a mesterségesen meddővé tett férfi újra gyereket szeretne nemzeni.

Az ondóvezeték elzáródása spontán is megtörténhet vagy csak sebészi beavatkozás útján?

A huszadik század végére nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi meddőségnek igen sok oka lehet. Ezek közül az utóbbi időben olyan magtalansági állapotok kerültek az érdeklődés előterébe, amelyeknek oka, hogy a here és a külvilág között valahol elzáródás van. Ilyen esetben a herében ugyan termelődik ép spermium, ám az ondóváladékban egyetlen spermium sem található. Az elzáródás leggyakoribb helyei: a mellékhere, a mellékhere-ondóvezeték átmenete vagy az ondóvezeték felső szakasza, s gyakori ott is az elzáródás, ahol az ondó a húgycsőbe jut. Az elzáródást különböző veleszületett fejlődési rendellenességek okozhatják, például a mellékhere vagy az ondóvezeték egyes részeinek hiánya, avagy gyulladások következtében fellépő hegesedés, esetleg külső sérülés.

És a mesterséges ondóúti elzárás

Igen, ez a leggyakoribb, az úgy-nevezett vasectomia, vagyis olyan műtét, mellyel előidézhető a férfi meddősége. A beavatkozás célja a fogamzásgátlás. A világon eddig több mint negyvenmillió férfi esett át ilyen műtéten. Magyarországon ma is ez az egyetlen, törvény által elfogadott és lehetővé tett fogamzásgátlási módszer férfiak esetében. A műtét során az orvos kis bőrmetszésből felkeresi az ondóvezetéket, két lekötés után átvágja, és a szétvágott végeket általában elektrokoagulálja (a szövetet nagy frekvenciájú árammal semmisíti meg - A szerk.), hogy biztossá tegye az elválasztás tényét.
A műtétet leggyakrabban fogamzásgátlási célból végzik, bár idős betegeken, prosztataműtétnél a herék védelmében is megtörténhet.

Ha a vasectomián átesett férfi gyermeket szeretne, műtétileg helyreállítható az eredeti állapot?

Igen, ám ez speciális feladat, mert az ondóvezeték belső átmérője mindössze 0,25 milliméter, tehát hajszálvastagságú.

Hogyan végzik általában az ondóvezeték átjárhatóságát célzó helyreállító műtéteket?

A fejlődési rendellenességek között gyakori, hogy a mellékhere testének, a farki részének vagy az ondóvezeték kezdeti részének a hiánya, esetleg az együttes hiánya. Ilyenkor mikrosebészeti műtéttel beültetjük az ondóvezetéket a mellékherébe, s ez lehetőséget teremt arra, hogy a herében termelődő és a mellékherében érő spermiumok szabadon áramolhassanak az ondóvezetéken keresztül a külvilág felé.

Hogyan történik a helyreállítás az orvosilag megszakított ondóvezeték esetén?

A két vég egyesítése általában egy-két, ritkán háromsoros varrattal történik. Nagyon vékony fonallal, állandó, speciális nagyítás mellett biztosítani lehet az ondóvezeték folyamatos átjárhatóságát. Speciális céleszközöket fejlesztettek ki erre a célra, amelyek megkönnyítik a műtétet.

Milyen a helyreállító műtétek sikeressége?

Az ondóvezeték-mellékhere átjárhatóságát célzó műtétek sikere általában 40-45 százalék, ritkán magasabb ennél. Az ondóvezeték átjárhatóságának helyreállítási sikere 80-88 százalék körüli. Ám a siker attól is függ, hogy milyen az alapműtét, a mesterséges meddővé tétel, illetve az anatómiai helyzet. A fogamzásgátlás céljából végzett ondóvezeték-elzárás helyreállítása után az is meghatározza a termékenységet, hogy mennyi idő telt el az ondóvezeték átvágása óta. Az alapműtéttől időben távolodva egyre kisebb a helyreállítás sikerének esélye. Az is kérdés, hogy megjelenik-e az immunológiai meddőség, vagyis megjelennek-e spermium-elleni antitestek az ondóban.

Milyen igény van a mesterséges meddővé tétel utáni helyreállító műtétekre?

Egyre nagyobb. Ugyan a lombikbébi programhoz a heréből, a mellékheréből sebészi úton is lehet ondósejteket nyerni, de a mikrosebészeti helyreállító műtét eredményessége esetén a férfi nemzőképessége rekonstruálható, és nemcsak egyszeri alkalommal.

Megterhelő ez a műtét?

Helyi érzéstelenítésben végezzük, és átlagosan negyven percig tart. Leginkább az operáló orvos szemének megterhelő, amely természetesen nagy gyakorlatot és figyelmet igényel. Sokszor megesik, hogy egy férfi kéri a művi meddővé tételt, ám az élet produkál olyan fordulatokat, amelyek miatt újra termékenyítőképes szeretne lenni. Régebben a helyreállító műtéteket inkább külföldi állampolgárokon végeztük, ám mostanában egyre több magyar férfi is fordul hozzánk ilyen igénnyel. Jelentős részükön szerencsére segíteni tudunk.

Tehát a mesterségesen előidézett meddővé tétel helyreállítása nem egyszerű. Ön egyetért a fogamzásgátlás e módszerével?

Azt gondolom, nem kell minden terhet a nők vállára tenni. A férfi fogamzásgátlás a női fogamzásgátlás markáns, de méreteiben szerényebb alternatívája. A családban azt is el kell dönteni, ki viselje a fogamzásgátlás terhét. Természetesen nem a fogamzásgátlás az andrológia profilja, de ez a lehetőség is rendelkezésére áll a felnőtt férfiaknak. A WHO egyébként komoly tudományos kutatást végez ezzel kapcsolatban, hiszen a túlnépesedés a világ jelentős részén nagy probléma. Ugyanakkor a helyreállító, rekonstrukciós műtétek tekintetében nagy fejlődés történt, és nemcsak azok a betegek profitálnak belőle, akiknél előzőleg vasectomia történt, de azok is, akik más módon szenvednek olyan károsodást, amelyen csakis a helyreállító műtét segíthet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák