Terhesség

Gyomorégés terhesen?

A legtöbb kismamánál gyakori probléma a gyomorégés, mégpedig azért, mert a progreszteron nevű hormon ellazítja az méhizomzatot, valamint lelassítja a gyomor hajlatainak az összehúzódását, lassítva ezzel az emésztést.
2016. Augusztus 15.

Így pedig a savas gyomortartalom könnyen a nyelőcsőbe juthat. A leendő anyukáknak azonban nem kell szenvedniük tőle, íme néhány hasznos tipp a Health.com-tól!

Együnk kevesebbet

Még ha nincs is baj az étvágyunkkal, jobb, hogyha kicsit átalakítjuk az étkezési szokásainkat. Mégpedig úgy, hogy ne együk magunkat degeszre, a túlságosan is megtöltött gyomor ugyanis hozzájárulhat a gyomorégéshez. Inkább együnk naponta többször, akár ötször-hatszor is, de egyszerre mindig kevesebbet.

Lassíts

A túlságosan is gyors étkezés szintén a gyomorégés táptalaja, így még hogyha farkaséhesnek is érezzük magunkat, próbáljuk meg elnyújtani az étkezéseket. Ne együnk gyorsan, élvezzük ki az ételt, az ízeket, ráadásul ez a módszer segíthet elkerülni azt, hogy túl sokat együnk egyszerre.

Kortyolgassunk

Ahelyett, hogy vacsora közben meginnánk egyszerre egy nagy pohár tejet, inkább apróbb kortyokban fogyasszunk folyadékot. Sőt, a legjobb az, hogyha étkezés alatt csak kortyolgatunk, étkezések között pedig igyunk annyit, amennyit csak egyszerre jólesik.

Étkezés után

Tegyünk meg egy rövid sétát étkezés után, vagy kuporodjunk a kanapénkra egy jó könyv társaságában, teljesen mindegy, ami fontos, hogy ne feküdjünk le ebéd vagy vacsora után! Mind a séta, mind az ücsörgés meggátolja, hogy a sav visszajusson a nyelőcsőbe.

Lefekvés előtt ne együnk

A fentiből már lehet következtetni az alábbi szabályra: elalvás előtt már ne együnk semmit! Ha lehet, legalább három óra teljesen el az utolsó étkezés és a lefekvés között.

Emeljük meg a fejünket és a mellkasunkat

A teljesen vízszintes testhelyzet kedvez a gyomortartalom visszafolyásának. Így ha lefekszünk, egy párnával érdemes megemelni a fejet és a mellkast is.

Tudd, mit kell elkerülnöd

Zsír, koffein, citrusfélék – van, akinél ezek kiváltják a gyomorégést, van, akinél pedig nem. Minden anyuka más és más, van, aki a terhessége alatt remekül érzi magát a mexikói fűszerezésű ételektől vagy a spegettitől, van, akinél pont ezek váltják ki a gyomorégést. Sajnos erre nincs olyan igazság, ami mindenkinél működne.

Bő szabású ruhák

Bizony, érdemes bő szabású ruhákat viselni, vagy legalábbis olyat, ami nem szorít, hiszen ez utóbbi csak súlyosbíthatja a gyomorégést.

Adj a gyömbérnek egy esélyt

Egyes nőknél be szokott válni, hogy a gyömbér enyhíti a gyomorégést. Ez a fűszer egyébként hányingerre, hányásra is remek megoldást nyújthat, és bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a terhességi problémákat orvosolja, ártani nem fogunk vele magunknak.

Savlekötő

Ha semmi más nem segít, érdemes kipróbálni valamilyen savlekötőt, persze előtte konzultáljunk az orvosunkkal.

H2-blokkoló

Ha a savlekötő sem segít, akkor a kevésbé ismert H2-blokkolót vessük be. Ez csökkenti a gyomorsav termelését, hatására kevesebb lesz a kiválasztott gyomornedv mennyisége. Ezzel kapcsolatban viszont szintén kérjük ki az orvosunk véleményét!Kapcsolódó cikkeink: