Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyakorlatok, amik megkönnyítik a szülést

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 29.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt végzett, közepes intenzitású testmozgás újabb előnyét azonosították kutatók: azoknál a kismamáknál, akik a terhességük alatt végig aktívak maradtak, ritkább volt a túl magas születési súly, és a császármetszés rizikója is csökkent.

Azt már régóta tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos az egészségünk megőrzéséhez, és a kismamáknak sem javasolt (néhány kivételes esettől eltekintve) az ülő, inaktív életmód. A mozgás jót tesz a csontoknak, az izmoknak, az ízületeknek, segít megelőzni a túlsúlyt, javítja az emésztésünket, sőt még a hangulatunkat is pozitív irányba befolyásolja. Spanyol kutatók pedig nemrég megállapították, hogy a szülést is megkönnyíthet.
Madridi és granadai szakemberek úgy találták, hogy a heti háromszor végzett, közepes intenzitású testedzés a terhesség második és harmadik trimeszterében csökkenti a magas születési súly rizikóját, és felére csökkentheti annak az esélyét, hogy császármetszésre legyen szükség.
Érdemes a terhesség alatt végig aktívnak maradni
A kutatásban 510, alapvetően mozgásszegény életmódot élő várandós nőt vontak be, a terhességük 10-12. hetétől. Két csoportba osztották őket, az egyik csoportnak csak a hagyományos ajánlásokat mondták el, a másik csoport tagjai viszont hetente három alkalommal 55 percet mozogtak. A mozgásprogram erősítő, aerobikus és a hajlékonyságot növelő gyakorlatok egyaránt voltak. A kutatás a terhességek 38-39. hetéig tartott. 
Úgy találták, hogy bár a rendszeres testmozgás nem csökkentette a terhességi cukorbetegség rizikóját, a túlságosan magas születési súly és a császármetszés rizikóját csökkentette: az előbbit 58, az utóbbit pedig 34 százalékkal. "Ezek az eredmények is megerősítik azt, hogy támogatni kell a várandós nőket abban, hogy rendszeresen mozogjanak, kövessenek valamilyen támogatott edzésprogramot" - mondta Jonatan Ruiz, a kutatás egyik vezető szerzője. 
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések