Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyakoribb a csecsemőhalál otthonszülésnél

Szerző: Babaszoba.hu

2014. február 15.

Forrás: Medipress

A Szülész-Nőgyógyászok Társaságának február 7-ei éves találkozóján ismertetett adatok szerint azonban sajnálatosan jóval magasabb az újszülött-halálozások aránya otthonszüléseknél, mint a kórházban világra jött csecsemők esetében.

"Ha minden nő kórházban, szülész segítségével hozná világra a gyermekét, azzal az újszülött-kori halálesetek 75 százaléka megelőzhető lenne" - nyilatkozta dr. Amos Grunebaum, a Weill Corcer Physicians szülésze. Újszülött-kori halálesetnek a születést követő négy hétben bekövetkezett haláleseteket nevezik az orvosok.
Manapság évről-évre egyre több nő dönt úgy, hogy inkább otthon szüli meg a gyermekét, de ez a gyakorlat még mindig rendkívül vitatott az orvostársadalomban is. Egy 2013-as holland kutatás szerint a nem első gyermekükkel terhes, nem veszélyeztetett terhes nők esetében általában kevesebb komplikációval jár az otthonszülés, mint a kórházi.

Ugyanakkor egy 2010-es vizsgálat adatai arra utalnak, hogy az otthonszülés valójában növeli az újszülött-kori halandóságot.

Otthonszüléseknél több a csecsemőhalál (Fotó: Europress)

A mostani kutatás során összesen 14 millió amerikai, végig kihordott újszülött születési és halotti anyakönyvi kivonatát vizsgálták át a tudósok. A kutatók csak egyke gyerekeket vizsgáltak, ikreket hármas ikreket nem.

A kórházban, szülész segítségével világra jött gyerekek esetében minden 10 000 újszülöttre 3,1 haláleset jutott, míg az otthonszülések esetében ez a szám szintén 10 000 gyerekre vonatkoztatva 13,2 volt.

Az elsőgyerekes édesanyák esetében még ennél is rosszabbak voltak a mutatók: esetükben 10 ezer szülésből 21,9 végződött halálesettel. A kockázat az idősebb édesanyák, és a gyermeküket túlhordó nők esetében is magasabb volt. Dr. Grunebaum szerint a tragikus kimenetelű otthonszülések általában azért végződnek rosszul, mert a szülést levezető bábák nem részesültek megfelelő képzésben. Ráadásul vannak országok, ahol a veszélyeztetett terhes nők szülését is levezethetik otthon, pedig a komplikációk előfordulási esélyei az ő esetükben jóval magasabbak.

"Sajnos azonban még a nem veszélyeztetett, egészséges édesanyák esetében is kockázatosabb az otthonszülés - nyilatkozta dr. Grunebaum - Ha ugyanis valami gond adódik, nincs kéznél az azonnali műtéti környezet, a kórházba szállítás pedig annyi időt vesz igénybe, ami alatt már bőven bekövetkezhet a legrosszabb is. Még a kórházi környezetet elutasító nőknek is azt ajánljuk, hogy csak képzett szülész jelenlétében szüljenek otthon is."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések