Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyakori betegségek terhesség alatt

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. december 2. | Frissítve: 2019. április 10.

Forrás: Kismama magazin

A betegségek nem válogatnak, sajnos akkor is rád találnak, ha babát vársz. A téli időszakban a felső légúti hurutok a leggyakoribbak, de húgyúti fertőzés is többször előfordul, mint a babavárás előtt.

A legfontosabb, hogy mindig orvosra kell bíznod annak eldöntését, hogy a te esetedben szükség van-e valamilyen gyógyszer szedésére. A felső légúti hurutok zömét vírusok okozzák. Ezért semmiképpen sem jó ötlet, ha az első náthás tünetek jelentkezésekor máris antibiotikumot veszel be az otthon lappangó készletekből.
Mivel a várandósság idején - a terhességi hormonok miatt - a szokásosnál kevésbé hatékonyan működik az immunrendszer, sajnos nagyobb az esély arra, hogy szövődmények is jelentkeznek. Ezért ha rosszabbodnak a tüneteid, vagy magas lázad van, feltétlenül fordulj orvoshoz, és a felírt antibiotikumot szedd annyi ideig és akkora adagban, ahogy orvosod tanácsolja.

Csak az orvosod előírásának megfelőlen szedj gyógyszert terhesség alatt

Ugyanez a helyzet az egyéb fertőzések miatt szükségessé váló antibiotikum-kúrákkal. A húgyúti fertőzés például akár koraszüléshez is vezethet, ezért ilyen tünetekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.
A terhesség utolsó harmadában kerülhet sor a B típusú sztreptokokkusz szűrésére (nem kötelező). Ez a hüvelyváladék bakteriológiai tenyésztését jelenti, és kiderül belőle, hogy hordozója vagy-e ennek a baktériumnak. Pozitív eredmény esetén a jelenlegi szakmai ajánlások értelmében akkor is antibiotikum szedését javasolják, ha nincsenek betegségre utaló tüneteid, a kisbaba ugyanis fertőződhet születés közben.
A súlyos kimenetelű újszülöttkori fertőzések igen jelentős hányadáért ez a kórokozó felelős, ezért a te pozitív teszteredményedről a gyermekorvosnak is tudnia kell. Vajúdás, szülés közben is szükség lehet antibiotikumra például akkor, ha korai burokrepedés történt, és elhúzódik a vajúdás.

Ellensúlyozd a mellékhatásokat!

Bármelyik esetről is legyen szó, olyan gyógyszert fognak javasolni neked, amely a magzatnak nem árt, és amelyre éppen annak érdekében van szükség, hogy a baba számára is veszélyessé váló betegségekből idejében kikeveredhess.
Előfordul, hogy a kórokozó típusa miatt úgynevezett széles spektrumú antibiotikumra van szükség. Ezeknek a szereknek gyakori mellékhatásuk, hogy alaposan megtizedelik a hasznos bélflórát alkotó baktériumokat is. A következmény hasfájás, hasmenés, étvágytalanság és puffadás lehet, arról nem is beszélve, hogy a csökkent hasznos baktériumállomány miatt más, káros mikroorganizmusok, például gombák is elszaporodhatnak.
A hüvely gombás fertőzése például különösen gyakori antibiotikumos kezelés után. A megoldást jelenlegi tudásunk szerint az jelentheti, ha már az antibiotikum-kúra alatt elkezded valamilyen bélflóra helyreállítását szolgáló készítmény szedését. A benne található baktériumok ellenállók a gyógyszer hatásával szemben, és segítenek helyrebillenteni az egyensúlyt, ugyanakkor nincsenek káros mellékhatásaik, megbetegedést sem okoznak.
Ezeket a készítményeket recept nélkül is megvásárolhatod. Semmiképp se a gyógyszerrel együtt vedd be, hanem kérd orvosod tanácsát a helyes időzítéssel kapcsolatban, ez ugyanis az antibiotikum fajtájától függően eltérő lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések